Ambasada Velike Britanije: Ne postoji model koji se može nametati kao rešenje za Kosovo i Srbiju 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ujedinjeno Kraljevstvo veruje da postoje stvari koje Kosovo i Srbija mogu naučiti iz „Sporazuma na Veliki petak“, kojim je okončano dugotrajno nasilje u Severnoj Irskoj pre 26 godina, ali da ne postoji takav model koji se može nametnuti za rešavanje pitanja između Kosova i Srbije, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije na Kosovu.

„Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje u potpunosti posvećeno podršci dijalogu Kosova i Srbije uz posredovanje EU. Sporazum na Veliki petak je postignut i izdržao je test vremena kao rezultat toga što su sve strane pokazale posvećenost dijalogu i pomirenju. Iako verujemo da se iz ovog mirovnog procesa mogu izvući pouke, ne postoji ‘model Severne Irske’ koji se može nametnuti kao ‘rešenje za Kosovo'“, navodi se u odgovoru britanske ambasade za portal gazetaexpress.com.

Specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva Stjuart Pič pomenuo je sporazum iz Belfasta kao primer postizanja pomirenja kroz poštovanje, ustupke i pregovore.

„Govorim kao Britanac da podsetim publiku da su posle zaista teških godina, pre 25 godina, obe strane u Severnoj Irskoj sele i stvorile Sporazum na Veliki petak i da je izdržao test vremena. I ovo je dobra lekcija o pomirenju. Dakle, radi se o poštovanju, radi se o ustupcima, pregovorima, ali pre svega o nastavku dijaloga“, izjavio je Pič 4. marta u panel diskusiji o izazovima i mogućnostima na Balkanu na Diplomatskom forumu u Antaliji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari