Rusi smatraju da je ZSO "šarena laža" 1Foto: FoNet/UN

Rusija će podržati sve zahteve koje Srbija bude zvanično formulisala u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja, kažu za Danas pojedini predstavnici diplomatskih krugova.

Prema rečima naših sagovornika, Moskva „ima ozbiljne sumnje“ da će Beograd biti spreman da da „zeleno svetlo“ za članstvo Prištine u Ujedinjenim nacijama. „Rusi ne bi kočili eventualno članstvo Prištine u UN, ako bi Srbija prethodno na to pristala, ali scenario pridruživanja Kosova toj međunarodnoj organizaciji, čak i u statusu posmatrača, nikako ne bi išao naruku Moskvi, između ostalog, zbog činjenice da bi navedena opcija ojačala pozicije SAD na Zapadnom Balkanu, jer su kosovski Albanci višegodišnji i značajni partneri Vašingtona“, ističu izvori Danasa.

Naši sagovornici kažu da Rusija smatra da je uspostavljanje zajednice srpskih opština „šarena laža“, odnosno da „Zapad i Priština neće pristati da ZSO ima izvršnu vlast, a i da je pitanje da li će ZSO biti uspostavljena, u bilo kojem obliku“. „Neki politički krugovi u Moskvi smatraju da Beograd, pre svega, treba da insistira na tome da dobije opštine na severu Kosova, odnosno da se južno od Ibra ne može ništa dobiti“, tvrde diplomate.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, za razliku od EU i Nemačke, koje žele da se „kosovski čvor razmrsi“ što pre, po mogućstvu, do kraja ove godine, Rusi smatraju da ne treba očekivati „nikakav brz rasplet“. „Kosovsko pitanje je suviše komplikovano da bi se rešilo u tako kratkom roku“, napominju sagovornici Danasa.

S druge strane, predstavnici diplomatskih krugova na Zapadu stav Moskve tumače kao „pokušaj kupovine vremena“. „Rusima nije u interesu da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine jer bi tako izgubili poluge uticaja na Beograd“, smatraju oni.

Kako Danas saznaje, u Moskvi ne isključuju ni mogućnost da pregovori Beograda i Prištine budu „zamrznuti na duži ili kraći rok, zbog oklevanja Prištine da sprovede ranije postignute sporazume, naročito dogovor o formiranju ZSO“. „Mada se pominje i mogućnost prekida briselskih pregovora, realnije je očekivati da će oni biti zamrznuti“, preciziraju pojedini izvori.

Janjić: Stižu Nemci sa konceptom sporazuma

Nemačka delegacija sutra u Beograd donosi koncept pravno obavezujućeg sporazuma koji Beograd i Priština treba da potpišu do kraja godine, kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. Podsetimo, naš list je prvi objavio da specijalni savetnik nemačke kancelarke Angele Merkel Jan Heker, koji je već skoro boravio u više navrata u Srbiji, dolazi ove sedmice u Beograd, u sklopu diplomatske ofanzive Berlina. Zvaničnici iz Berlina stižu sa konceptom pravno obavezujućeg sporazuma u kome će biti navedeno da se od Srbije ne traži da prizna nezavisnost Kosova, ali se traži da ne sprečava članstvo Kosova u UN i međunarodnim organizacijama, rekao je Janjić na konferenciji za novinare predstavljajući elemente koje bi pravno obavezujući dokument trebalo da sadrži, a koje je izradio Forum za etničke odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari