Ružna je igra "ko je dao više" 1Foto: EPA/ JULIEN WARNAND

Evropskoj uniji smeta što srpske vlasti, predvođene predsednikom Aleksandrom Vučićem, izriču niz javnih pohvala na račun kineske pomoći našoj državi da se izbori sa korona virusom, dok se znatno manje govori o pomoći i novcu koji u tu svrhu izdvaja EU, konstatuju sagovornici Danasa.

Prema mišljenju stručnjaka za evropska pitanja i pojedinih predstavnika opozicije, nije slučajan tvit poznatog švedskog diplomate Karla Bilta, u kojem se oštro kritikuje ponašanje Vučića, a odgovor premijerke Ane Brnabić na to može da dodatno udalji Srbiju od Unije.

Bilt je, podsetimo, konstatovao: „Kada Kina pošalje avion sa pomoći za Srbiju, predsednik Vučić napravi veliku predstavu od toga, ali kada mnogo značajnija pomoć stigne od Evropske unije, nema fanfara ni predsednika na vidiku.“ Brnabić je potom izjavila: „Pretpostavimo da širenje lažnih vesti, da bi poslao snažnu političku poruku, Karl Bilt duguje nedostatku informacija, a ne lošoj nameri. Taj avion je nosio pomoć iz Kine kao i medicinsku opremu koju je Srbija kupila. Naši partneri iz EU platili su transport i mi smo im neizmerno zahvalni.“

Marko Savković, programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost, ocenjuje za Danas da ne misli da je došlo do zabune, već da je „Bilt želeo da pošalje kritički intoniranu poruku i poslao ju je“.

– Bilt je mogao da proveri činjenice, ali jedna nesrećna okolnost ovog vrtloga u kome smo svi zajedno jeste da se zaključuje „na prvu loptu“, i mnogi, pa i on, traže potvrdu svoje, ranije stečene ocene karaktera režima u različitim državama… Jednostavno, Vučićeva tirada te večeri je mnoge iznervirala, ako već ne i iznenadila, jer je on prvi put direktno suočio ono što Unija čini za nas sa onim što čini Kina, kao taj „novi takmac“ Brisela na ovim prostorima. Potrebu da se odgovori Biltu razumem, najdalje u tome je otišla premijerka, i nema tu šta dalje da se kaže – ovakva i slična prepucavanja postala su sastavni deo evropske politike, samo treba voditi računa o trenutku – svi smo u velikom problemu, valjda, zajedno, ističe Savković.

Prema mišljenju Savkovića, „igra o tome ko je dao više jeste ružna“, a najbolja poruka u vezi sa dopremanjem medicinskih sredstava bila bi da se „cela međunarodna zajednica angažovala da pomogne“.

Natan Albahari, internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana, tvrdi za Danas da je „u vremenu ovako velike krize potpuno neprimerena reakcija vlasti i favorizovanje pomoći koja dolazi iz Kine, i sada Ujedinjenih Arapskih Emirata, u odnosu na sve druge države koje nam pomažu da se izborimo sa korona virusom, uključujući pomoć koja stiže iz EU“.

– Umesto da u ovakvoj situaciji stvaramo što više prijateljstava i izražavamo solidarnost, naša vlada na čelu sa premijerkom i predsednikom nas sukobljava sa funkcionerima EU i državama iz okruženja. Sada se može reći da je SNS vlast suštinski odustala od puta Srbije u EU, što se najbolje vidi u propagandi koju plasira preko svojih medija RTS-a i Pinka – da je EU pred raspadom i da je mudrije držati se Kine, naglašava Albahari.

Konstantin Samofalov, portparol Socijaldemokratske stranke, poručuje za Danas da u ovoj polemici „treba poći od šireg konteksta i odnosa naših vlasti prema pomoći koju dobijamo od Kine, ali i EU“.

– Svaka pomoć Kine je dobrodošla i nesumnjivo prijateljska. Ali, odnos naših vlasti prema EU i pomoći koju od iste dobijamo i danas i svih prethodnih godina je ne samo licemeran, već i jako štetan za ovu zemlju. Evropa je naša kuća, i to ne smemo nikada da zaboravimo. Dakle, nije ovde problem u odnosima sa Kinom. Najrazvijenije zapadne zemlje imaju beskonačno isprepletanije odnose sa Kinom od Srbije. Naš mnogo veći problem je kada recimo ugledni Evropski savet za spoljne poslove Srbiju u svojoj analizi praktično oceni kao autokratiju, postavljajuci i pitanje licemernog odnosa srpske vlade prema podršci koju smo od EU i dobijali, i dobijamo i dobijaćemo u budućnosti. EU ima mnogo mana, ali očigledni inženjering ove vlasti u okretanju građana Srbije protiv EU, može imati dalekosežne i katastrofalne posledice, ističe Samofalov.

Pajtić: Poniznost predsednika

„To što smo mala država, ne znači da Vučić treba da nas unižava svojim podaničko-snishodljivim odnosom prema svakom značajnijem stranom državniku. Političar koji je u zemlji silan, a van zemlje sitan, nije državnik, nego nezreli politikant“, kaže Bojan Pajtić, bivši predsednik DS.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

43 reagovanja na “Ružna je igra „ko je dao više“”

  1. Neki Brat ne moze da prikrije procenat za slamaricu kod love iz EU kao kod love u UAE, Indije i Kine. Dajte im vise na „polu crno“, pa da vidite ne samo kako ljube, nego kako i klece.

  2. Ne treba to gledati tako. Kolika je i kakva evropska solidarnost bolje se vidi po tome koliko je EU pomogla Italiji ili pak Španiji nego po tome koliko je pomogla Srbiji. Ma ne samo EU, nego ceo Zapad. Jedna vodeća evropska zemlja se pripremala za pandemiju pre nego što se ova pojavila, duga napustila EU, treća rearanžirala ishod prvog svetskog rata a većina povukla priznanje Srbije u delu koji se zove Kosovo. Umesto da se unionišu sa celom Jugoslavijom, iskrpatili su nas da bi mogli da nas kinje favorizovanjem jednih na štetu svih. Kina je danas broj jedan.

  3. I ruski veliki transportni avion Antonov je preneo jednom kinesku opremu i to sam samo na jednom mestu procitao.

    • Koliko EU pomaze najbolji dokaz su reci njihovog podpresednika vlade“EU je leglo zmija…“

      • Unistili su nam privfedu i poljoprivredu, a sad se neki k….. Ljute nikada nisu bili korektni i fer prema Srbiji. Sluze se lazima kao CIA pa oni jesu pod njihovom sapom.zato neka ne cackaju po nasim emocijama, neka oh zasluze ako umeju .dok sumeskolovali drugacije su pricali . Oni su samo bogatiji ali su bezosecajni.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.