SAD će na Balkanu raditi sa EU, ali i Britanijom 1Foto: EPA/ ANDREJ CUKIC

Britanski premijer Boris Džonson među prvim je evropskim liderima koji su čestitali pobedu Džozefu Bajdenu na izborima u Sjedinjenim Državama, a u telefonskom razgovoru njih dvojice u utorak bilo je reči i o Zapadnom Balkanu, kako je prenela kancelarija izabranog predsednika.

Sjedinjene Države i Velika Britanija su „udaljeni“ partneri Zapadnog Balkana, smatra Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji.

„Region je potpuno okružen državama članicama Evropske unije, uveliko je faktički, ako ne i formalno u nju integrisan, a tri države regiona su i članice NATO. Zato se u EU krugovima smatra da on predstavlja „meki stomak“ Unije gde se svi potezi „eksternih“ partnera pažljivo prate“, kaže Minić za Danas.

Biće zanimljivo pratiti, navela je, „kako će dve države sprovoditi dogovorenu saradnju u našem regionu, budući da se njihovo ekonomsko prisustvo ne može porediti sa Rusijom, Kinom, Turskom, pa ni sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok se političko prisustvo vrlo razlikuje od zemlje do zemlje“.

Odnos nove američke administracije predsednika prema nedavnoj inicijativi odlazećeg predsednika Trampa, u vezi sa uređivanjem odnosa Srbije i Kosova, kaže Minić, biće najbolji indikator u kojoj meri i u kom pravcu će se manifestovati nova/stara politika SAD prema regionu i kakvu će ulogu u tome imati tradicionalno savezništvo (Amerike) sa Velikom Britanijom.

„Čini se da će dalja politika ipak biti vise koordinirana sa Evropskom unijom“, zaključila je predsednica Evropskog pokreta u Srbiji.

SAD će sa svim svojim prekookeanskim partnerima uključujući i EU i Veliku Britaniju dosta toga raditi kada je reč o Zapadnom Balkanu, kaže Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor Fakulteta političkih nauka.

„Oni će svoje aktivnosti u mnogo značajnijoj meri koordinirati“, kaže Đukanović za Danas. Kada je reč o budućoj saradnji Bajdena i Džonsona, navodi da ona neće biti bolja nego što je bila sa administracijom Donalda Trampa.

„Biće dosta drugačija saradnja, ali će se ta vrsta tradicionalnog savezništva između Amerike i Britanije očuvati bez obzira ko je predsednik“, ukazuje Đukanović.

Bajden je u utorak telefonski razgovarao i sa francuskim liderom Emanuelom Makronom, kao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ona je čestitala Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris na izbornoj pobedi. Takođe, Merkel je izrazila želju da „dve zemlje u budućnosti imaju blisku saradnju obeleženu uzajamnim poverenjem“, kazao je portparol nemačke kancelarke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari