SAD: U predlogu budžeta za 2022. godinu 106 miliona dolara za Zapadni Balkan 1Foto: EPA/ MIKE THEILER

U predlogu budžeta za američki Stejt department za 2022. godinu, predviđena je suma od 106,2 miliona dolara kao pomoć zemljama Zapadnog Balkana.

Kako je precizirano, na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Severnoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori taj novac je predviđen za podršku reformama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i suprotstavljanje ruskom uticaju i dezinformacijama, prenosi Glas Amerike na srpskom jeziku.

U obrazloženju predloga budžeta za Stejt department i USAID, ukupno 58,5 milijardi dolara, koje se podnosi Kongresu, ukazano je to podrška osnaživanju vladavine prava, borbi protiv korupcije, jačanju civilnog društva i obezbeđivanje nezavisnog medijskog sektora.

„Program će uključiti i osnažiti lokalne vlasti i mlađu generaciju da ubrzaju ekonomski rast, sputaju odliv mozgova i promovišu pomirenje među različitim etničkim grupama. Finansiranje će promovisati ekonomski rast predvođen privatnim sektorom i energetsku sigurnost, uključujući obnovljive izvore energije, sajber bezbednost, zdravo finansijsko i regulatorno okruženje potrebno za ulaganje i primenu obaveza iz Vašingtonskog sporazuma iz 2020. godine, kao i drugih sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije. Takođe, investicije će podstaći ekonomski oporavak nakon pandemije Kovida 19“, ističe se u dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari