"Sagledati uticaj klimatskih promena na poljoprivredu" 1Foto: Kabinet predsednika Skupštine

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je na Petoj Konferenciji parlamenata Dunavskog regiona u Budimpešti da je od izuzetnog značaja da region prepozna i sagleda uticaj klimatskih promena na poljoprivredu.

Kako se navodi u saopštenju, ona je istakla da je ova grana privrede u većini podunavskih zemalja od sve većeg strateškog interesa i da je na parlamentima da putem zakonodavne aktivnosti i svojih nadležnosti doprinesu boljem suočavanju sa klimatskim promenama.

Gojković je naglasila da Srbija preduzima veliki broj aktivnosti na planu ublažavanja posledica, kao i i adaptaciji klimatskim promenama.

Imamo jasnu svest o veličini problema, jer smo se, na žalost, i nedavno suočili sa ozbiljnim izazovima. Samo u periodu posle 2000. godine Srbiju i region je pogodilo nekoliko ekstremnih klimatskih i vremenskih nepogoda, koje su prouzrokovale značajne materijalne gubitke, kao i gubitke ljudskih života“, rekla je Gojković i napomenula da je više od 70 odsto gubitaka povezano sa sušom i visokim temperaturama, dok su drugi glavni uzrok značajnih gubitaka bile poplave.

Ona je ukazala da su potrebne regionalne politike koje će na konkretan način olakšati borbu sa klimatskim promenama, pre svega u domenu znanja, nauke i održive ekonomije, imajući u vidu da su interesi zemalja u regionu u tom pogledu neodvojivi, pa stoga i politike moraju biti zajedničke i solidarne.

Ovaj cilj je dostižan samo ukoliko svi budemo svesni nesagledivih posledica po budućnost koje klimatske promene imaju već sada, a u buđenju svesti građana parlamentarci imaju suštinsku ulogu“, rekla je Gojković i pozvala parlamentarce Dunavskog regiona da kroz zakonodavnu, nadzornu i predstavničku funkciju rade na primeni Ciljeva održivog razvoja, prisutnim i u prioritetima Dunavske strategije.

Gojković je ukazala da je važno da parlamentarci prepoznaju izuzetan potencijal prioriteta parlamentarne dimenzije Dunavske makro strategije Evropske unije, kao okvira koji omogućuje pristup i rešavanje pitanja od životne važnosti za građane.

Kako se navodi u saopštenju, konferenciju je otvorio predsednik Parlamenta Mađarske Laslo Kover, koji je tom prilikom istakao da Dunav spaja nekoliko desetina hiljada ljudi koji žive u EU i koji teže EU, izvor je vode, hrane, trgovine i turizma i ukazao da mnogi znaci pokazuju da se i naš region susreće sa promenama, te da je zajednički zadatak da se podigne svest o riziku i da se pripreme društva kako bi se ublažili štetni uticaji.

Predstavnici parlamenata zemalja Dunavskog regiona na Konferenciji razgovaraju o ulozi parlamenata u borbi protiv klimatskih promena, kao i o stvaranju uslova koji su neophodni za održivu poljoprivrednu proizvodnju i održivo upravljanje vodama, imajući u vidu zakonodavnu nadležnost parlamenta, kao i donošenje budžeta. Na kraju Konferencije parlamentarci će usvojiti završnu deklaraciju.

Na Konferenciji učestvuju i delegacije parlamenata Austrije, Bosne i Hervegovine, Bugarske, Hrvatske, Češka, Nemačke, Crne Gore, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i domaćina Mađarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari