Samit EU – Zapadni Balkan danas u Sofiji 1Foto: EPA-EFE / Vassil Donev

Lideri Zapadnog Balkana okupiće se danas u Sofiji na velikom samitu EU – Zapadni Balkan, čija je osnovna ideja povezivanje regiona, i koji se održava na inicijativu Bugarske, države koja od 1. januara 2018. predsedava EU.

Ovaj događaj smatra se najznačajnijim skupom regiona i EU od samita u Solunu održanom 2003. godine. Stručna i politička javnost na Starom kontinentu jedinstvena je u oceni da je Bugarska vratila temu proširenja EU na Zapadni Balkan u fokus zvaničnog Brisela, što je u skladu i sa krilaticom bugarskog predsedavanja: „Ujedinjeni smo jači“.

U programu šestomesečnog predsedavanja Bugarske navodi se da „kada govorimo o ujedinjenoj Evropi, ne smemo da zaboravimo da je Zapadnom Balkanu potrebna jasna evropska perspektiva i povezanost među zemljama tog regiona, kao i sa zemljama članicama EU“.

„Ambicija bugarskog predsedavanja je postizanje jasnog akcionog plana sa svakom od tih zemalja, ne stvaranjem nerealnih očekivanja, već kroz konkretne korake… To je put ka dugotrajnom miru, bezbednosti i prosperitetu regiona… Cilj je povezivanje zemalja Zapadnog Balkana – digitalno, obrazovno, kao i u oblastima saobraćaja, energetike…“, ocenjuje Bugarska.

Bugarski premijer Bojko Borisov poručio je da je Bugarska predsedava Savetu EU u „ključnom trenutku za EU“ i da je „okrenuta nova strategija među susedima“. Prema njegovim rečima, svetski lideri priznali su Bugarsku kao faktora na Balkanu, okrenuta jenova stranica u dobrosusedskim odnosima i saradnje. Borisov je istakao da „ćemo nastaviti da štitimo uspešno evropske granice i da budemo stabilan i dosledan partner u EU“.

„Neka nas moto ‘Ujedinjeni smo jači’ ne vodi samo u predsedavanju EU nego i u razvoju nas ljudi“, poručio je premijer Bugarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari