Samoopredeljenje: Protesti na Kosovu su neizbežni 1Priština Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pokret Samoopredeljenje saopštio je večeras da su protesti na Kosovu neizbežni, jer je Ustavni sud otvorio put formiranju nove vlade proglasivši ustavnim dekret predsednika Kosova Hašima Tačija.

Na sastanku Predsedništva Samoopredeljenja, kako je saopšteno, oštro je kritikovana poslednja presuda Ustavnog suda. Prema navodima te stranke, ta odluka je „žigosala sud kao otetu instituciju“, prenosi Koha.

„Isključivanje izbora i pobednika na njima je neprimereno i čini ovu presudu nepoštenom i neprihvatljivom“, navodi se u saopštenju Samoopredeljenja.

Kako se dodaje, pokrenuta peticija pod sloganom „Želimo izbore“ srušiće sve rekorde po broju potpisnika. Samoopredeljenje je poručilo i da se protivi pokušajima formiranja takozvane „predsednikove vlade“.

„Protivimo se formiranju vlade bez novih izbora, jer ona ne bi imala podršku ni trećine građana sa izbora i u potpunosti bi zavisila od Srpske liste“, ističe se u saopštenju.

Zaključeno je da su protesti neizbežni, ali se navodi da neće početi sutra, kada se očekuje glasanje o novoj vladi, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari