Sastanak sa Srbima iz regiona odlaže deklaraciju 1Foto: EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV

Srpske vlasti nisu odustale od donošenja deklaracije o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti, koju je u novembru najavio predsednik Aleksandar Vučić, ali taj dokument parlament neće usvojiti na Sretenje, kako se priželjkivalo, saznaje Danas nezvanično.

Naši sagovornici ističu da očekuju da se predlog o deklaraciji „uskoro“ nađe u skupštinskoj proceduri.

Kao jedan od razloga zbog kojih je usporen rad na navedenom dokumentu, navode se pripreme današnjeg sastanka Vučića sa Srbima iz regiona, koji će, tvrdi se, „biti tema vikenda, imajući u vidu aktuelne turbulencije u BiH i Crnoj Gori“.

Vučić, koji je u prethodna dva dana učestvovao na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, rekao je za RTS da će na sastanku u Beogradu saslušati stavove srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović u vezi sa situacijom u BiH i istakao da će „uvek insistirati na očuvanju mira i stabilnosti u toj zemlji.“

Vučić je rekao da je Dodika i Cvijanović pozvao na sastanak i pre sporne odluke Ustavnog suda u BiH o imovini.

Prema tvrdnjama naših izvora, bilo je planirano da deklaracija u parlamentu bude usvojena baš uoči posete ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, koji u Beograd dolazi u ponedeljak 17. februara.

„Rusija je proteklih meseci snažno insistirala da se Srbija još čvršće obaveže da će ostati vojno nezavisna, jer Moskva strahuje da bi naša država, na kraju, mogla da postane članica NATO. Srpski zvaničnici žele da novom rezolucijom umire Ruse, kažu diplomate za naš list.

Kako nezvanično saznajemo, Rusija „podstiče“ zvanični Beograd da odredba „vojna neutralnost“ bude uvrštena i u Ustav Srbije.

S druge strane, sagovornici Danasa s političke scene Srbije napominju da je to „neostvarivo u kraćem roku, zbog predstojeće kampanje za parlamentarne i lokalne izbore“.

U tom kontekstu, objašnjavaju da je „za promenu Ustava potrebna dugotrajna i komplikovana procedura, koja podrazumeva podršku dvotrećinske većine u parlamentu i podrška na referendumu, na kojem bi učestvovalo više od polovine upisanih birača“, a „parlament će u aktuelnom sazivu raditi samo do kraja februara“.

Pojedini stručnjaci za politička i pravna i pitanja za naš list dovode u pitanje „svrsishodnost“ planirane deklaracije o „političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti.

U tom kontekstu, podsećaju da već postoji „Rezolucija o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije“, usvojena u decembru 2007, sa 220 glasova narodnih poslanika“. Ta rezolucija doneta je u kontekstu kosovskog pitanja, a jedan njen član utvrdio je vojnu neutralnost.

„Sveobuhvatni i obavezujući akt“

Predsednik Vučić je pre tri meseca kazao da će deklaracija biti „sveobuhvatni pravno obavezujući politički akt, koji bi značio kompletnu potvrdu unutrašnjeg i spoljnopolitičkog puta Srbije, te potvrdu vojne neutralnosti i daljeg jačanja takve pozicije“. List Politika najavio je tada da će Skupština usvojiti „tri dokumenta kojima se potvrđuje neutralnost, a ta će pozicija prvi put biti definisana posebnim aktom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari