Vlada Srbije uputila predlog pravila za pregovore o statusu Kosova ambasadama zemalja članica Kontakt-grupe u Beogradu. Taj predlog bi trebalo da bude dostavljen i generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.
Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je u četvrtak da je reč o dokumentu u kojem je navedeno sve ono što podrazumevaju fer pregovori, odnosno da se odredi tema, rok, način i forma pregovaranja.
– Razmatra se mogućnost da pregovori o Kosovu i sastanak „trojke“ počnu krajem iduće nedelje – izjavio je juče Aleksandar Bocan-Harčenko.
Povodom predloga o pravilima za pregovore o statusu Kosova koje je utvrdila Vlada Srbije, predstavnik Rusije u trojci EU-SAD-Rusija, koja će voditi pregovore o Kosovu, Harčenko je rekao da taj predlog još nije dobio, „što ne znači da nije na putu za Moskvu“.
Ruski diplomata i stručnjak za Balkan dodao je da će ti predlozi verovatno biti razmatrani na prvom sastanku „trojke“.
– Mi znamo za predloge Beograda o pravilima koji su postojali u vreme bečkih pregovora i smatramo da su dobri i da su u redu – rekao je Harčenko.
Frenk Vizner, predstavnik SAD u „trojki“ posrednika Kontakt grupe u novim pregovorima o budućem statusu Kosova, najavio je u juče objavljenom intervjuu za Radio Slobodna Evropa da će se susresti s ostalim posrednicima sledeće nedelje i da će potom posetiti region. „Potrebno je da se što pre sastanemo s obe zainteresovane strane, s ciljem da vidimo šta su njihove želje. Znači: ne bih hteo bilo šta da prognoziram, niti bilo šta da isključim. Ovo su ozbiljni pregovori, treba da pokrijemo važna pitanja, da vidimo postoje li zajedničke tačke i da ceo region pokrenemo u pravcu mira i stabilnosti“, rekao je Vizner. Prema Vizneru, u pregovorima, o kojima bi do 10. decembra „trojka“ trebalo da obavesti generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, ništa nije isključeno, i za sada se ne može govoriti o načinu na koji će se odvijati pregovarački proces. Povodom trajanja pregovora, Vizner je rekao da je, što se tiče SAD, na redu poslednja runda pregovora i da proces treba da se zaključi na kraju roka od 120 dana. On je, pozivajući se na načela Kontakt grupe, odbacio mogućnost podele Kosova kao „lošu ideju“. On je, međutim, rekao da je 10. decembar krajnji rok za izveštaj i dodao: „Što se tiče SAD, nakon toga idemo dalje i potrebna nam je jasnoća“.
Prištinski list Zeri u jučerašnjem broju piše da trojka Kontakt-grupe stiže naredne nedelje u Beograd i Prištinu bez zajedničke platforme. Trojka bi, prema navodima lista, u Beograd trebalo da doputuje 9. avgusta, a u Prištini bi boravila 10. avgusta, piše Zeri pozivajući se na diplomatske izvore. Pre dolaska u region Frenk Vizner, Volfgang Išinger i Aleksandar Harčenko sastaće se 8. avgusta u Londonu, odakle kreću u „šatl diplomatiju“, piše Zeri.
Prema pisanju beogradskih medija, srpska vlada će tražiti od Kontakt-grupe da se pregovori Beograda i Prištine odvijaju direktno, a ne tzv. šatl diplomatijom. Biće zatraženo i da pregovori o Kosovu nemaju vremensko ograničenje i da odluku o statusu te srpske pokrajine može da donese samo Savet bezbednosti UN.