Sastanak Vučića s Ramom i Zaevom u Ohridu 1Foto: BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS (Arhiva)

Večeras su se u Ohridu sastali predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama.

Uoči sastanka čelnika Zapadnog Balkana sutra, u nedelju, u Ohridu, predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama sastali su se tamo večeras i „utvrdili deklaraciju sa spiskom prioriteta i mera za unapređenje regionalne saradnje“, saopštila je Vlada Severne Makedonije.

Ta deklaracija sa spiskom prioriteta i mera „dolazi posle njihovog prethodnog zajedničkog sastanka u Novom Sadu“, piše u saopštenju.

„Osnova deklaracije je saradnja, zajedničko angažovanje i eliminisanje svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala kao doprinos građanima svih zemalja regionu u postizanje zajedničkog krajnjeg cilja – punopravnog članstva u EU“, saopšteno je u Skoplju.

Očekuje se da to dovede do slobodnog kretanja građana tri države samo s ličnim kartama i da se omogući efikasniji rad vlasti na graničnim prelazima.

U deklaraciji se najavljuje mogućnosti otvorenog tržišta i poslovnih inicijativa u celom regionu, bez obzira na sedište preduzeća, što bi doprinelo zapošljavanju i podstaklo razvoj.

Ta inicijativa, piše u makedonskom saopštenju, „otvara mladima velike mogućnosti povezivanja po ugledu na evropski model implementacije standarda EU s ciljem ekonomskog napretka zemalja Zapadnog Balkana i sveukupne demokratske transformacije“.

Večeras su se na večeri u Ohridu premijerima Zaevu i Rami i predsedniku Vučiću pridružili predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministarka ekonomije Crn Gore Dragica Sekulić.

Sutra je na Ohridu radni deo sastanka lidera Zapadnog Balkana.

Predviđeno je i plenarno zasedanje lidera zemalja Zapadnog Balkana sa predstavnicima Evropske unije, Saveta za regionalnu saradnju, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, a potom i zajednička konferenciju za štampu, piše na kraju saopštenja Vlade Severne Makedonije.

Na svom prvom sastanku, 10. oktobra u Novom Sadu, Vučić, Rama i Zaev su potpisali deklaraciju o namerama za uspostavljanje takozvanog „Malog Šengena“ i saglasili se da dogovaranje o tome nastave u Ohridu.

Cilj „Malog Šengena“ je da se u regionu osigura ostvarivanje četiri međunarodno prihvaćene ključne slobode: kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Trilateralni sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije Edija Rame i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva.Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari