Sava Janjić: Sukob na Kosovu nije verski već dve nacionalne ideologije 1Foto: Screenshot Facebook/Sputnik Srbija

Sukob na Kosovu i Metohiji nije verski sukob, već je u suštini sukob dve nacionalne ideologije, o to je sada ozbiljan politički problem, izjavio je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić na vebinaru „Pozicija i uloga verskih zajednica i crkava u procesu pomirenja i normalizacije odnosa Beograda i Prištine“.

Janjić je ukazao da crkve i verske zajednice nisu odgovorne za sukob na KiM. On ističe da se sada govori da taj problem treba rešiti teritorijalno, a suština problema je u tome kako će ljudi na Kosovu živeti.

Prema rečima Janjića, preduslov za rešavanje problema na Kosovu je izgradnja vladavine prava, poštovanje ljudskih i verskih prava, što ne funkcioniše u poslednjih 20 godina.

On naglašava potrebu da se izađe iz narativa žrtve I nasilnika, ali i upozorava da se stavovi Srpske pravoslavne crkve (SPC) često poistovećuju sa stavovima pojedinih srpskih političkih predstavnika. Janjić podseća da se SPC često nije slagala sa stavovima političkih predstavnika Srba, još od vremena Miloševića.

On kaže da SPC nije bila deo ideologije koja je učestvovala u generisanju sukoba na Kosovu, iako postoje pokušaju stalnog nametanja krivice SPC za sukob.

Janjić naglašava da postoji i tendencija da se Crkvi nametne krivica da je generator sukoba i u regionu, dok smo sa druge strane svedoci pokušaja izbegavanje odgovornosti nosilaca političkih funkcija, koji su zaista odgovorni za izbijanje sukoba.

Janjić je naglasio da je SPC jasno osudila ratne zločine nad albanskim narodom na Kosovu, koji ne mogu da imaju ništa zajedničko sa hrišćanskim učenjem. On smatra da normalizacija odnosa ne podrazumeva statusno pitanje. Za SPC se odnosi pre svega na uslove života srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i statusa srpskih verskih objekata u imovine. To se mora zaštititi bez obzira na tok političkih razgovora, ocenio je Janjić. On ponavlja da SPC ima jasan stav protiv nezavisnosti Kosova, jer se na njemu gradi društvo uglavnom po meri albanskog naroda. Prema njegovim rečima, srpski narod na Kosovu se sada nalazi u poziciji kao što se albanski narod nalazio u vreme MIloševićevog režima.

Od početka godine bilo je 19 etnički motivisanih napada na Srbe na, posebno povratnike I one koji žive u izolovanim enklavama.

Janjić je istakao kako ne zna nijednog pripradnika srpskog naroda sa Kosva koji se slaže se sa idejom da živi na nezavisnom Kosovu, kao što se nijedan kosovski Albanac ne slaže sa idejom da živi u Srbiji. Paroh SPC iz Augsburga Nenad Živković istakao je na vebinaru da verske zajednice ne mogu I ne smeje da se shvataju kao neko ko preuzima ulogu države I onih koji donose političke odluke, ali mogu da budu budu svojevrsna savest i korektiv država i političara.

Autorke istraživanja Aleksandra Popović i Jelena Jorgačević Kisić ukazale su na potrebu aktivnog uključivanja crkava i verskih zajednica u proces pomirenja i normalizacije odnosa izmedju Beograda i Prištine. Vebinar „Pozicija i uloga verskih zajednica i crkava u procesu pomirenja i normalizacije odnosa Beograda i Prištine“ organizovao je Nacionalni konvent o Evropskoj uniji. (

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari