Savet za nacionalne manjine Hrvatske: Hrvati zaslužuju mesto u srpskom parlamentu 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Predsednik Saveta za nacionalne manjine Hrvatske Aleksandar Tolnauer izjavio je da Hrvati u Srbiji zaslužuju jedno garantovano mesto u parlamentu.

„U Srbiji ne postoji obaveza zastupljenosti manjina u parlamentu. Sigurno je da Hrvati u Srbiji zaslužuju jedno takvo mesto u parlamentu“, rekao je Tolnauer za nedeljnik na hrvatskom jeziku „Hrvatska riječ“ iz Subotice.

Podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno najavio da će u novoj Vladi Srbije biti zastupljeni i predstavnici hrvatske manjine.

„To je korak koji je u hrvatsko-srpskim odnosima jedan veliki pomak“, kazao je Tolnauer.

Dodao je da je isto tako bitan i dogovor oko pronalaženja nestalih osoba iz rata, jer to opterećuje medjusobne odnose dve države.

Savet za nacionalne manjine je autonomno telo koje je formirano na osnovu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je doneo Hrvatski sabor 2002. godine.

Osnovan je s ciljem što efikasnijeg učestvovanja nacionalnih manjina u javnom životu Hrvatske, posebno u domenu razmatranja i predlaganja uredjivanja i rešavanja pitanja u vezi sa ostvarivanjem i zaštitom prava i sloboda nacionalnih manjina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari