Savetnik predsednice Kosova: SPC nije odustala od diskursa Slobodana Miloševića 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Savetnik za medije predsednice Kosova Bekim Kupina ocenio je danas da to što su sveštenici Srpske pravoslavne crkve (SPC) pevali pesmu „Kad se vojska na Kosovo vrati“ tokom ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Crnoj Gori, pokazuje da SPC „nije odustala od diskursa režima Slobodana Miloševića ili provokativnih akcija devedesetih“.

U odgovoru za KosovaPress, Kupina je kazao da je paradoksalno da SPC „i dalje propagira velikosrpske ideje stare beogradske politike“.

„Pevanje pesama sa nacional-šovinističkim motivima sa otvorenim pozivom na Kosovo rana je praksa, ali je završena 1999. Republika Kosovo je nezavisna, međunarodno priznata država koja ima svoju vojsku i druge institucije bezbednosti“, rekao je on.

Naglasio je da „trupe Kosovskih bezbednosnih snaga“ i KFOR-a „zajedno brinu o svakom pedlju teritorije“ Kosova i dodao da „nacionalistički pozivi“ na verskoj ceremoniji pokazuju da SPC nije odustala od diskursa „Miloševićevog režima ili provokativnih akcija devedesetih“.

Kupina je ocenio da su dešavanja u Crnoj Gori dokaz da se „Beograd sa svojim ambicijama ponovo vraća u centar, koji teži destabilizaciji celog regiona“.

On je naglasio da Kosovo ima vrlo dobrosusedske odnose sa Crnom Gorom i da politika Kosova proizilazi iz „nepokolebljive posvećenosti dobrosusedstvu, uzajamnom poštovanju i zajedničkom opređeljenju za integraciju u EU“.

„Takve pokušaje i tendencije destabilizacije regiona treba najoštrije osuditi međunarodna zajednica. Beogradu i svima trebalo da stavi do znanja da zemlja koja namerava da se pridruži velikoj evropskoj porodici mora prestati sa tim. Ovo je pokušaj narušavanja odnosa Kosova i Crne Gore, zemlje koja je odavno priznala našu nezavisnost i podržavala nas na svakom koraku. Ali takvo nešto nećemo dozvoliti. Ceo region mora da se ujedini kako bi se suprotstavio destabilizujućim planovima ‘velike Srbije’ koji dolaze iz Srbije“, dodao je on.

Zbog ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog u Cetinju, u subotu i nedelju organizovani su protesti koje su predvodili funkcioneri opozicione Demokratske partije socijalista (DSP) crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, a na kojima su se protivnici ustoličenja sukobili sa policijom i blokirali prilaze tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari