Savez za Srbiju: Slučaj škole u Kisaču primer obesmišljavanja manjinske samouprave 1Novi Sad Foto: Danas

Savez za Srbiju u Vojvodini najoštrio je osudio zloupotrebu instituta nacionalnih saveta kao prava na manjinsku samoupravu radi stranačkog kadrovanja po ukusu Srpske napredne stranke i njenih manjinskih satelita. 

Kao što je to poznato ovih dana je Nacionalni savet Slovaka (NSS) praktično smenio direktoricu osnovne škole u Kisaču jer nije htela da sakuplja potpise i sigurne glasove za SNS. NSS je u rukama SNS-a preko manjinskog partnera,  kukavičijeg jajeta koje služi interesima SNS-a.

Oni su inicirali smenu,  a odobrenje je dao pripadnik drugog manjinskog partnera, zapravo mađarskog krila SNS-a NJilaš Mihalj (SVM) , pokrajinski sekretar za obrazovanje, navodi se u saopštenju.

Savez za Srbiju u Vojvodini  smatra nedopustivim ovakvo stranačko kadriranje u ustanovama obrazovanja.

Ne samo zbog toga što je ovim postupkom oštećen kandidat koji ima apsolutnu podršku kolektiva,već i zbog toga što se usled ovakvih slučajeva urušava ideja manjinske samouprave kao krovne organizacije za ostvarivanje manjinskih prava, a sama manjinska samouprava gubi na smislu i značaju, precizira se u saopštenju.

Savez za Srbiju u Vojvodini zahteva od ministra prosvete Šarčevića da iskoristi svoje zakonsko pravo i poništi rešenje pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i imenuje za direktora škole kandidata koji je dobio podršku kolektiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari