SB UN: Različiti stavovi o ulozi UNMIK 1Foto: MSP Srbije

Potrebno je razmotriti ulogu civilne misije UN na Kosovu (UNMIK) – njenu strukturu, veličinu i aktivnosti, rečeno je danas na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji na Kosovu, ali se tom stavu suprotstavio predstavnik Rusije.

Američka predstavnica u svetskoj organizaciji je ocenila da je potrebno racionalizovati UNMIK, u skladu sa mandatom misije i situacijom na Kosovu.

Savet bezbednosti više ne može da izdvaja svoje snage za Kosovo, dok u svetu postoje mnogo ozbiljnije krizne situacije, niti treba da o tome raspravlja svaka tri meseca izjavila je predstavnica SAD. Naglašavajući značaj ekonomskih parametara, ona je navela da rast bruto društvenog proizvoda Kosova iznosi 3,6 odsto, što je bolji rezultat nego kod dve trećine članica UN. Članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama nije dobro samo za Prištinu, već i za celu međunarodnu zajednicu, rekla je predstavnica SAD.

Predstavnik Rusije je ocenio da nema razloga da se izveštaji o Kosovu generalnog sekretara UN i ubuduće ne podnose na svaka tri meseca. Niko nema pravo da dovodi u pitanje Rezoluciju 1244 o Kosovu Saveta bezbedsti UN, izjavio je predstavnik Rusije. Prema njegovim rečima, nema napretka u povratku srpskih izbeglica na Kosovo, kao ni u dijalogu između Beograda i Prištine, jer Vlada Kosova sabotira formiranje zajednice srpskih opština.

Predstavnik Francuske je ocenio da budućnost Kosova više ne određuje Savet bezbednosti UN, već politički dijalog između Beograda i Prištine. On je naglasio da će Francuska nastaviti da podržava napore Prištine da što više zemalja prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Predstavnik Velike Britanije je ocenio da je nepotrebno da Savet bezbednosti svaka tri meseca raspravlja o situaciji na Kosovu. Ljudi u Srbiji i na Kosovu ne žive u svetu o kojem se govori u Savetu bezbednosti, izjavio je predstavnik Velike Britanije. Prema njegovim rečima, uspešna primena sporazuma postignutih između Beograda i Prištine doprinosi evropskim integracijama Srbije i Kosova. Možda je malo dijaloga na Kosovu, ali je suviše dijaloga o Kosovu u Savetu bezbednosti, izjavio je britanski predstavnik.

Peking poštuje teritorijalni integritet Srbije i smatra da je Rezolucija 1244 osnova za rešenje kosovskog problema, izjavio je predstavnik Kine. On je izrazio nadu da će Priština i Beograd nastaviti dijalog i primeniti postignute sporazume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari