SDA Sandžaka neće učestvovati na Vučićevom sastanku sa partijama 1Foto: SDA Sandžaka (arhiva)

Predstavnici SDA Sandžaka neće u ponedeljak, 4.maja, ići u Beograd na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Saopštila je ova stranka odluku svog Predsedništva.

Ova partija podseća da je na sastanku, 17.marta, sa Vučićem „iznela svoje stavove i predložila konkretne mere u cilju održavanja fer i demokratskih izbora“, ali da je Vučić „na neprihvatljiv način postupio prema predstavniku SDA, pokazujući  neprijateljstvo, čak i pretnje Bošnjacima Sandžaka“.

Zbog toga predstavnici partije Sulejmana Ugljanina ne idu, u Beograd, na novi sastanak  i poručuju da „samo uzajamnim uvažavanjem možemo izgraditi poverenje i srećniju budućnost“.

Kada je posle sastanka,17.marta, na kojem su predstavnici partija razgovarali o odlaganju izbora zbog pandemije koronavirusa, predsednik Srbije rekao da mu je jedan predstavnik Ugljaninove partije rekao da u Sandžak ne šalje vojsku i policiju, u ovom kraju je komentarisano kao još jedna prilika koju SDA „koristi da se svađa sa državom Srbijom“.

Taj predstavnik bio je generalni sekretar SDA Ahmedin Škrijelj, a rukovodstvo stranke je ocenilo da je Vučić „zlonamernom i netačnom interpretacijom izlaganja generalnog sekretara SDA Sandžaka, iskoristio kao povodo za pretnju Ahmedinu Škrijelju i svim Bošnjacima u Sandžaku“, umesto da ga je pitao „zašto Bošnjaci Sandžaka vide srpske oružane snage kao dokazanu oružanu neprijateljsku silu“ i „da radi na vraćanju poverenja Bošnjacima u državne organe“.

Tada je medijima prosleđen zvanična Škrijeljeva pisana izjava.

U izjavi je navedeno da je, Škrijelj tražio da sve radnje u postupku podnošenja izborne liste,do uvođenja vanrednog stanja, budu prihvaćene kao pravno valjane i punovažne nakon što se nastavi izborni proces, da se isprave nezakonite odluke RIK, kao što je imenovanje biračkih odbora u nacionalno mešovitim sredinama, da se zbog ove situacije, broj potpisa za manjinske izborne liste smanji na pet hiljada i da se drugi državni organi ovlaste za overavanje potpisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari