Selaković: Srbija i Meksiko posvećene istim vrednostima 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković započeo je večeras zvaničnu posetu Meksiku sastankom sa predsednicom meksičkog Senata Olgom Sančes Kordero (Sanchez Cordero) kojoj je rekao da su Srbija i Meksiko posvećene istim vrednostima – poštovanju medjunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i prava svake države da sama bira svoj put razvoja.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Selaković je rekao da je Srbija strateški posvećena članstvu u Evropskoj uniji (EU), ali, od vremena kada je Beograd bio mesto rodjenja Pokreta nesvrstanih država pre 60 godina, poklanja i veliku pažnju vezama sa zemljama Latinske Amerike.

„Srbija je jedina naslednica bivše Jugoslavije koja ima ambasadu u Meksiko Sitiju, ali želimo da naša misija u vašoj zemlji bude dodatno razvijena i unapredjena“, rekao je on.

Selaković je sagovornici zahvalio na ličnom doprinosu izgradnji odnosa Meksika i Srbije i na nedavnoj ratifikaciji Sporazuma o prosvetnoj, kulturnoj i sportskoj saradnji, koji je ranije jednoglasno usvojen u Skupštini Srbije, izrazivši uverenje da će ta činjenica doprineti jačanju veza na ovim poljima.

„Imamo mnogo neiskorišćenih potencijala za saradnju, ponosni smo na istoriju naših odnosa, ali danas stvaramo nešto što će biti istorija za 20 ili 30 godina i čime će naši potomci da se ponose“, rekao je Selaković i pozvao predsednicu meksičkog Senata u zvaničnu posetu Srbiji.

Selaković će tokom dvodnevne posete razgovarati sa predsednikom Meksika Andresom Manuelom Lopesom Obradorom (Lopez) i obratiti se u Meksiko sitiju na otvaranju centralne nacionalne svečanosti povodom 200. godišnjice nezavisnosti Meksika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari