Server: Grenel neće pomoći da Kosovo i Srbija postignu konačni dogovor 1Danijel Server Foto: FoNet/Aleksandar-Levajković

Specijalni predstavnik američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel neće pomoći da Kosovo i Srbija postignu konačni dogovor, niti mu je to cilj, izjavio je američki analitičar i profesor Danijel Server.

„On to ni ne namerava, jer kaže da je fokusiran na ekonomska, a ne na politička pitanja”, rekao je Server za Gazetu ekspres. On je istakao da Grenel ima loše odnose sa Evropljanima, dodavši da su oni važniji od bilo kakvog sporazuma o prevozu između Beograda i Prištine, prenosi Kosovo onlajn.

Server smatra da eventualno imenovanje Miroslava Lajčaka za izaslanika Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije neće pomoći tom procesu, a kao Lajčakov neuspeh naveo je njegovo neispunjeno obećanje da će Slovačka priznati Kosovo.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je jedna zapadna zemlja pružila podršku bivšem kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju za uvođenje takse od 100 odsto na robu iz Srbije, Server je kazao da mu to liči na ono što Italijani nazivaju “političkom fantazijom”.

Server kaže da je ideja o razmeni teritorija bila mrtva i pre uvođenje takse, ali dodaje da ona i dalje luta poput “zombija” čekajući da je neko oživi.

“Ne znam o čemu govori Vučić, ali mi zvuči kao ono što Italijani nazivaju političkom fantazijom – okriviti nepoznatog stranca. Po mom mišljenju, ideja o korekciji granica umrla je pre uvođenja takse, ali zombi i dalje luta unaokolo čekajući da ga ožive Vučić, Grenel, Lajčak ili Borelj”, kazao je Server.

Što se tiče pisma koje je francuski predsednik Emanuel Makron napisao Tačiju i Vučiću, izražavajući spremnost da bude domaćin samita u Parizu, uz Angelu Merkel i Đuzepa Borelja, ali bez spominjanja SAD, Server kaže da to dokazuje da EU i SAD nisu jedinstveni koliko bi trebalo da budu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari