Server: Odluka Srpske liste mogla bi da inicira nastavak dijaloga 1Danijel Server Foto: FoNet/Aleksandar-Levajković

Odluka Srpske liste o učešću na izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova 19. maja mogla bi da utiče na nastavak blokiranog dijaloga Beograda i Prištine, izjavio je profesor vašingtonskog univerziteta „Džons Hopkins“ Danijel Server.

„Naravno, ukoliko Priština sada odgovori suspendovanjem taksi, ili nečim sličnim. Mogao bi to biti korak u tom smeru i ja se izrazito nadam tome. Dodaću i da se nadam da će ideja o razmeni teritorija takođe biti u potpunosti isključena do momenta kada se dve strane vrate za pregovarački sto“, rekao je Server za Glas Amerike.

On je ukazao da deluje da Srbi sa severa Kosova shvataju da ukoliko bojkotujete izbore – nećete biti zastupljeni.

„To vam umanjuje šanse za bilo šta. Širom Balkana već dugo postoji ta ideja da se bojkotom delegitimizuju institucije čiji je sastav određen glasanjem. To jednostavno ne ide tako. Polako uče tu lekciju – ponekad na teži način“, ocenio je Server.

Prema njegovim rečima, odluka Srba sa severa Kosova, okupljenih oko Srpske liste, da izađu na lokalne izbore doneta je jer ne žele da snose krivicu za eventualni neuspeh dijaloga Beograda i Prištine.

Server, poznavalac prilika na Balkanu, ukazuje da su predstavnici Srba uvideli da se na taj način deo odgovornosti za aktuelni zastoj pregovora može preneti na kosovske Albance i Prištinu.

Navodeći da ne može sa sigurnošću da tvrdi da je odluka Srba sa severa Kosova o učešću na izborima posledica internog kompromisa zvaničnika Beograda i Prištine, Server je rekao da je nekakav dogovor bio je moguć – ali je pitanje da li je za tako nešto bilo potrebe.

„Nadam se da bi ovakav potez Srba sa severa Kosova mogao da izazove ukidanje taksi, koje su kosovske vlasti uvele na proizvode iz Srbije. Od njih nije bilo nikakvih koristi, jer se roba krijmumčari preko ilegalnih graničnih prelaza. Nikakvu dobit nisu dale.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je rekao šta je imao i sada je skoro u potpunosti isključen iz diskusije. Došlo je vreme da se ponovo sedne za pregovarački sto“, smatra Server.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari