Šešelj: Stranke treba da raspolažu mandatima, a policija da reaguje na kupovinu glasova 1Foto: FoNet/Božidar Petrović

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da ta stranke neće učestvovati u razgovorima o izbornim uslovima koje organizuju nevladine organizacije ili u kojima učestvuju izaslanici iz Evrope, već smatraju da je neophodan razgovor svih parlamentarnih stranaka.

Šešelj smatra da za početak Ustavni sud treba da poništi tumačenje po kojem poslanik ne može mandat da stavi na raspolaganje stranci, jer smatra da ako stranka uloži sredstva i infrastrukuturu kako bi neko osvojio mandat, poslanik treba da ima obaveze prema stranci.

„Ovo bi vratilo dostojanstvo u Skupštinu jer sada ima previše preletača“, rekao je Šešelj.

Dodao je da treba sprečiti kupovinu glasova, odnosno da stranka pred izbore sme da deli letke, nalepnice, bedževe i novine, a da policija treba da reaguje kad dobije prijavu da neko deli pakete od šećera, brašna i ulja, pa sve do šporeta i frižidera, ili ako je neko ucenjen radnim mestom.

Lider radikala kritikovao je policiju i što ne reaguje kada se pojavljuju kolone crnih džipova blizu biračkih mesta, što su metode koje ne koristi samo vladajuća stranka već i Miša Vacić za čiju stranku Šešelj tvrdi da radi uz podršku vlasti.

„On je u Medveđi potpkupio jednog radikala da pozive narod da glasa za Srpsku desnicu, upao u centar za socijalni rad i štampariju dok se štampaju listići, a policija nije reagovala i to ne sme da se ponavlja“, istakao je Šešelj.

Radikali se zalažu za ukidanje plaćenih televizijskih spotova pred izbore i smatraju da je dovoljno da mediji sa nacionalnom frekvencijom, regionalni i lokalni mediji, daju pođednako vreme svim učesnicima izbora i češće organizuju okrugle stolove kako bi o politici govorili lideri stranaka a ne navodni politički analitičari.

„Nama je u interesu da svi izađu na ove izbore i imaju svoje kontrolore na biračkim mestima kako bi se smanjile mogućnosti za manipulacije jer se i nama dešavalo da nam kontrolora potkupe tokom izbornog dana“, rekao je šešelj i predložio da se sa svakog biračkog mesta izveštaj odmah objavljuje na sajtu Republičke izborne komisije.

Šešelj je ponovio da svaka stranka na izbore treba da izađe samostalno, a da se koalicije stvaraju tek posle izbora.

On je dodao da radikali planiraju da izađu na izbore, ali nije isključio ni mogućnost bojkora ako procene da su uslovi nepodnošljivi, odnosno ako vladajuća koalicija ubaci mnogo, kako je rekao „svojih trabanata“ kojima će da skupi potpise, i oni će da učestvuju u podeli novca iz budžeta za izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari