Simić: Nije bilo razgovora sa Tačijem 1

Lider Srpske liste Slavko Simić izjavio je da predstavnici te stranke nisu sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem razmatrali transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage, piše prištinski dnevnik Zeri, prenosi FoNet.

On je rekao da niko od kosovskih zvaničnika nije pokušao da o tome razgovara sa njim. Zeri podseća da su prištinski mediji javili da je Simić sa Tačijem razgovarao o formiranju oružanih snaga.
Formiranje oružanih snaga Kosova, odnosno kosovske armije, dospelo je u javni fokus, početkom sedmice, tokom posete pomoćnice državnog sekretara SAD Viktorije Nuland Prištini.

„Iskoristićemo sve mogućnosti za dijalog sa svim zajednicama, obuhvatajući i predstavnike Srba na Kosovu, radi osnivanja oružanih snaga Kosova. Ali, Kosovo ne može da prihvati da Beograd ima pravo „veta“ u procesu formiranja Kosovske armije“; rekao je predsednik Kosova Hašim Tači u razgovoru sa Nulandovom, kako su preneli mediji u Prištini.

Tači se, prema tim izveštajima, dotakao ove teme govoreći o događajima na polju bezbednosti, naglašavajući da Kosovo ostaje posvećeno borbi protiv ekstremizma i terorizma, kao i da okončanje procesa izgradnje sigurnosne arhitekture, znači osnivanje oružanih snaga Kosova. Nulandova je prema prištinskim medijima rekla da je zadovoljna posetom i prenela je Tačiju pozdrave predsednika Baraka Obame i američke administracije predsedniku i narodu Kosova. „Bili smo zajedno sa predsednikom Obamom u Varšavi (na samitu NATO 8. i 9. jula, prim. P. D.) i predsednik vam šalje njegove pozdrave, kao i zamenik predsednika DŽo Bajden, koji je pozdravio napredak u bitnim koracima koje Kosovo treba da preduzme u narednim mjesecima“, rekla je Nulandova. Sa njom je na mini-turneju po Balkanu putovao i zamenik pomoćnika američkog sekretara za odbranu, Majkl Karpenter, koji je izjavio da SAD podržavaju transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u oružane snage. Ovo je saopšteno nakon Karpenterove posete sedištu BSK u Prištini. „SAD imaju značajnu ulogu u podršci BSK i veoma smo ponosni onim što su BSK postigle“, rekao je Karpenter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari