Skot: Put Srbije ka EU nije lak 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Put do članstva u Evropskoj uniji je poduhvat koji zahteva svu energiju i volju ove nacije, ali taj put nije lak jer traži predan rad, žrtvovanje i, ako smem da kažem, kompromis, izjavio je večeras ambasador SAD Kajl Skot.

On je to rekao u govoru na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD.

Uveravam sve naše srpske prijatelje da su tom putu SAD vaš prijatelj i saputnik, rekao je Skot.

Siguran sam da će Srbija, ako se tome posveti, stići do mesta u evropskoj kući koje zaslužuje, rekao je Skot na prijemu.

Skot je naveo da se danas proslavljaju 243 godine nezavisnosti SAD, ali je Ambasada SAD u Beogradu želela da proslavi i 50. godišnjicu leta 1969. godine, koja je posle pesimizma iz 1968. godine, donela novi optimizam.

Sa Vudstokom je sazrela nova generacija, koja je verovala u muziku i moć ljubavi. I Srbiju su zapljusnule ove promene, pa je 1969. godine mjuzikl „Kosa“ premijerno izveden u Beogradu kao drama „previše radikalna za mnoge na Zapadu i previše slobodna za one na Istoku“, ocenio je Skot.

Skot je podsetio da će leto 1969. godine ostati upamćeno i po sletanju „Apola 11“ na Mesec, a među onima koji su iz Kontrole leta u Hjustonu pratili taj let bilo je i sedam inženjera srpskog porekla.

On je citirao tadašnjeg predsednika Džona Kenedija koji je rekao „odlučili smo da idemo na Mesec ne zato što je lako, već zato što je teško“.

Ta vizija, taj optimizam i ta posvećenost još odzvanjaju, rekao je Skot i napomenuo da je i Srbija sebi postavila iste ciljeve, poput članstva u EU.

Ovaj Dan nezavisnosti je četvrti koji slavim u vašoj zemlji, verovatno i poslednji, rekao je Skot i napomenuo da se bliži kraj njegovog mandata u Srbiji.

Hvala vam na podršci, na bezgraničnom gostoprimstvu Srbije i na prijateljstvu koje ste poklonili meni, mojoj porodici i čitavom kolektivu američke ambasade, rekao je Skot.

Bila mi je čast da obavljam ovu dužnost i ponosam sam što sam radio sa ovako divnim ljudima, i Amerikancima i Srbima, posvećenim unapređenju srpsko-američkih odnosa, zaključio je Skot.

Prijemu su prisustvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa ministrima, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, opozicionih stranaka, brojne javne ličnosti, a himnu SAD izveo je gitarista Vlatko Stefanovski u čast i sećanje na Džimija Hendriksa, koji je američku himnu odsvirao na Vudstoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari