Skot srušio predstavu da SAD menjaju politiku 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

One bljuvotine koje o zapadnim državama i diplomatama objavljuju tabloidi, poput Informera, Telegrafa, Alo… to je zapravo ono što Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, zaista o njima svima misli… Intimno i iskreno.

Tako da ne treba da iznenađuju ti napadi srpskih zvaničnika na američkog ambasadora zbog izjave o tome da je Kosovo za Sjedinjene Američke Države nezavisna država – ocenjuje za Danas Goran Ješić, poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije, najnoviji napad predsednika i premijerke Srbije, kao i ministara u Vladi, na Kajla Skota, ambasadora SAD u Beogradu.

„S naše tačke gledišta, reč je o Vladi Kosova, ne o takozvanoj, mi priznajemo Kosovo kao nezavisnu i suverenu zemlju, izabrani lideri Kosova su izabrani lideri Kosova i mi ćemo sarađivati sa izabranim predstavnicima Kosova baš kao što to radimo i sa izabranim predstavnicima drugih država u ovom regionu“, rekao je Kajl Skot u odgovoru na jedno od pitanja novinara koji je tamošnju vladu nazvao „takozvanom“.

„Nisi ti tu, ambasadore, da ispravljaš novinare, nego da odgovaraš na pitanja“, odredio se Aleksandar Vučić odmah nakon ministra Aleksandra Vulina, koji je rekao da Srbija nije američka kolonija. Najoštrija, ipak, bila je Ana Brnabić, koja je navela da američki ambasador zna da će, ako na sastancima u zgradi Vlade upotrebi nezavisnost uz državnost Kosova, biti izbačen napolje.

– To je srpska diplomatija u najboljem maniru… Tako oni vode i predstavljaju našu državu. Hladno ispljuju ambasadora, bez ikakve sramote… Hoće da vode pregovore o Kosovu, a vrlo dobro znaju da su za kompromisno rešenje najvažniji dogovori sa EU i SAD – zaključuje Goran Ješić.

Ambasador SAD je dan kasnije na Tviteru napisao da je svestan da je Kosovo osetljiva tema, ali da politika SAD u vezi sa Kosovom nije novost.

– Izjava američkog ambasadora ne predstavlja iznenađenje. Sjedinjene Američke Države su od samog početka podržale kreiranje Kosova kao nezavisne države. NJihov stav je poznat već više od deceniju, a kao što je i ambasador naglasio na početku svoje izjave, „sa naše tačke gledišta vlada Kosova nije takozvana“. Suštinski problem je u tome što je svojom izjavom Skot srušio aktuelnu nerealnu predstavu o promeni stava SAD prema pitanju kosovske nezavisnosti – ističe za Danas Stefan Surlić, politikolog i asistent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

On dalje navodi da ako ideja razgraničenja i ima podršku od strane Vašingtona, ima je, kako kaže, u kontekstu trajne garancije za kosovsku nezavisnost.

– Ukoliko se u našem diskursu govori o korekciji granica, gde se „korekcija“ čita kao dobitak, akcenat Sjedinjenih Država je na „granici“ kao trajnom sporazumu i utvrđenoj liniji između Srbije i Kosova. Čitav događaj mogao bi da se naslovi sa „ne ubij glasnika“, koji je na osnovu instrukcija svoje vlade ali i posmatranja kako predstavnici Vlade Srbije na ravnopravnim osnovama već godinama pregovaraju sa predstavnicima Kosova u Briselu, mogao da zaključi da za Vašington ali i Beograd Vlada u Prištini odavno nije takozvana – zaključuje Surlić.

Metju Palmer danas u Beogradu

Premijerka Ana Brnabić primiće danas (četvrtak) zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Metjua Palmera, najavljeno je juče iz Vlade Srbije. On je poslednji put boravio u Beogradu i Prištini 12. septembra, kada je izjavio da Beogradu i Prištini treba dati prostora da sami ispregovaraju najbolji dogovor koji mogu, dogovor koji će biti pošten, trajan i za koji će lideri moći da pridobiju podršku svojih građana. „Kada budemo znali kakav je sporazum, jasno ćemo reći ako nas nešto zabrinjava kako bismo u saradnji sa dve strane otklonili svaku eventualnu rezervu. Ali, smatramo da je važno da proces vode lokalni lideri i da to bude njihov proces“, rekao je Palmer. On je, povodom bojazni da bi dogovor o razmeni teritorija mogao destabilizovati pre svih BiH, rekao da su SAD čvrst garant jedinstva i stabilnosti BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari