Skupština: Ljajić i Džudžo teme rasprave 1(arhiva) Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Poslaničke polemike obeležile su i današnju sednicu Skupštine Srbije, a uzajamne optužbe i primedbe ukrstili su radikali (SRS), poslanici Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) i naprednjaci (SNS).

Polemisalo se o potpredsedniku Vlade Rasimu Ljajiću, predsedniku Bošnjačkog nacionalnog veća Esadu Džudžu i Sulejmanu Ugljaninu iz Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Poslanik SRS Milorad Mirčić je, kritikujući ekonomsku politiku Vlade Srbije, rekao da potpredsednik Vlade Rasim Ljajić podržava „neku džuždu, koji crta nove granice , koji Rašku oblast proglašava za Sandžak, zaboravlja da u takozvani Sandžak spada i severna Crna Gora“.

„Vi i dalje ćutite“, rekao je Mirčić, ocenjujući da je „pitanje svih pitanja u kojoj ćemo državi da osvanemo?“.

„U kojoj ćemo mi to državi da radimo? U kojoj ćemo državi da pričamo o povećanju BDP? Ako nastavite tako da podržavate najdirektnije vaše koalicione partnere, teško bogami da će ostati i ovo malo Srbije“, rekao je Mirčić obraćajući se poslanicima SNS.

Šef poslaničke grupe SDPS Milorad Mijatović rekao je da SRS nema pravu politiku, već izmišljaju afere i iznose neistine.

„Ta nova koalicija između dve stranke koja je nastala – istina, malo čudna – izgubila je izbore za nacionalne savete“, rekao je Mijatović.

On je, obraćajući se poslanicima SRS, rekao da ukoliko hoće političku borbu moraju da imaju pravu politiku, a ne da iznose laži, „jer istina uvek pobeđuje i konačno je pobedila u Raškoj oblasti ili Sandžaku, jer su građani znali ko je Rasim Ljajić, kako radi i šta je sve do sada uradio“.

Mirčić je rekao da se SDPS nije ogradila od onoga što je uradio Esad Džudžo, a „ko je sa Džudžom isti je kao i on – i po karakteru i po političkim stavovima”.

„Cenim doslednost u nedoslednosti partije kojoj pripada Mijatović. Oni su ušli u koaliciju sa SNS tako što su prevarili Borisa Tadića, onda – dosledni svojoj nedoslednosti – nastavili tim putem, osetili da mogu kod Aleksandra Vučića da profitiraju i ostali mu verni i biće mu verni kao i Borisu Tadiću – do prve prilike“, rekao je Mirčić.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović naglasio je da su naprednjaci za „trajnu slogu između Srba i Bošnjaka i u Raškoj oblasti, kao što su za slogu i dobrosusedske odnose sa Bošnjacima u Bosni i Hercegovini“.

„Ne želimo ni na koji način da Aleksandar Vučić bude upetljavan kao predsednik Srbije u interne sukobe dve parlamantarne političke stranke. Nas u to nemojte da mešate”, poručio je Martinović.

On je rekao i da, kao predsednik Administrativnog odbora, neće da zakaže seednicu tog skupštinskog tela, da bi „Vojislavu Šešelju, kao navodnom ratnom zločincu, oduzeo mandat“, zato što nema zakonskih uslova za to.

U raspravu se uključila i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ističući da poštuje koalicione partnere iz SDPS sa kojima su na poslednjim izborima zajedno ušli u parlament „iza imena predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

Gojković je naglasila da je Vučić u mnogim sredinama u kojima preovladava muslimansko ili bošnjačko stanovništvo dobio veliki broj glasova, što znači da ima poverenje svih građana Srbije.

„Predsednika ne treba mešati u naša međustranačka sporenja“, ocenila je Gojković.

Ona je navela kako se „SNS nikada neće složiti sa izjavama Sulejmana Ugljanina, koji je rekao da je Srbija fašistička tvorevina” i istakla da osuđuju takve ocene, kao i to što je predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžo na društvenim mrežama nacrtao prekrojenu kartu Srbije.

„U vreme kada imamo veliku krizu na Kosovu i Metohiji, kada se borimo za opstanak našeg naroda tamo, kao da neko namerno, po komandi, otvara nekakvu Pandorinu kutiju na jugu Srbije. Tome treba svi zajedno da se suprotstavimo“, rekla je Maja Gojković.

Poslanica Demokratske stranke Maja Videnović dobacila je da se Gojković javila za repliku, na šta joj je Gojković odgovorila da „ima prava“.

„Još malo pa će biti izbori i onda će preuzeti bukači da vode Skupštinu Srbije. Za malo“, rekla je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari