Skupština slobodne Srbije: Organizovati izbore unutar opozicije 1Foto: M. V. (Ilustracija)

Skupština slobodne Srbije saopštila je da smatra da je najbolje rešenje za demokratske procese u zemlji, ali i za opozicione stranke, organizovanje neposrednih izbora unutar opozicije po modelu primenjenom prilikom izbora u glavnom gradu Mađarske Budimpešti.

Kako navode, Skupština slobodne Srbije već pola godine radi sa domaćim i stranim stručnjacima i organizacijama na razradi ideje organizovanja neposrednih izbora za predsedničkog kandidata i kandidate za beogradski parlament.

Po istom modelu je opozicija u Mađarskoj došla do pobede u Budimpešti,

 kada je opozicioni kandidat pobedio Orbanovog u trci za prvog čoveka grada, podsećaju.

– U narednom periodu pokrenućemo raspravu o ovoj temi i izaći sa mogućim modelima izbora unutar opozicije.

Istovremeno ćemo pokrenuti razgovore sa opozicionim kandidatima o ovoj temi.

Navedeni proces moguće je realizovati samo konsenzusom unutar opozicije i bilo kakva monopolizacija od jedne političke opcije ili ličnosti jasno bi uništila kredibilitet celog procesa – navode u SSS.

Kako kažu, unutarstranačke izbore u Budimpešti sprovelo je telo kojim su koordinirali stručnjaci, ali su i sve političke stranke i pokreti imali svoje predstavnike kako proces ni na koji način ne bi bio zloupotrebljen.

Navedenim procesom suštinski se vraća moć građanima koji postaju centralni subjekt i, kako im i Ustav garantuje, nosioci suverenosti koji imaju pravo da odlučuju i o samom procesu kandidovanja,a ne da dobijaju gotovu ponudu na sam dan izbora. Istovremeno se time političkim subjektima pruža mogućnost da izmere svoju političku relevatnost bez političke štete.

Svi politički akteri bi prema modelu koji je primenjen u Budimpešti trebalo da garantuju da će podržati kandidata koji na unutaropozicionim izborima dobija najveću podršku. Na taj način, na samim izborima opozicija bi mogla da izađe sa jedinstvenom politikom iza zajedničkog kandidata umesto da u međusobnom sukobu rasprše glasove, a sa tim i nadu da Republika Srbija može postati zemlja vladavine prava, slobode mišljenja i izraživanja i slobodnih izbora, kaže se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari