Skupština u ponedeljak o novom ministru finansija 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (arhiva)

Srbija će početkom naredne nedelje, kako Danas saznaje, najverovatnije dobiti novog ministra finansija, a to će po svemu sudeći biti odlazeći gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Izvori Danasa navode da će sednica parlamenta na kojoj će novi ministar biti izabran i na kojoj će položiti zakletvu biti zakazana za ponedeljak u deset sati. Očekuje se burna rasprava koja će zajedno sa glasanjem trajati dva dana. „Sednica još nije zakazana, ali sasvim sigurno ćemo o novom ministru razgovarati u ponedeljak i utorak, bar nam je tako rečeno u poslaničkom klubu. A to ko će biti novi ministar moraćete da sačekate dok Vlada ne dostavi predlog“, poručili su nam poslanici vladajuće koalicije. Na pitanje koga bi oni voleli da vide na mestu ministra zaduženog za kasu ove zemlje, oni odgovaraju da im je svejedno i da je samo važno da to bude odgovoran čovek. Upitani da li je taj odgovorni čovek zapravo Siniša Mali, poslanici vlasti listom odgovaraju da on jeste odgovoran i sposoban čovek i da je to pokazao i vodeći Beograd.

A što se tiče poslanika opozicije, oni ni ne znaju da će se o novom ministru finansija raspravljati u ponedeljak. „Niko nas još nije obavestio, ali smo čuli iz razgovora poslanika vladajuće većine. Očekujemo da će to biti dobra rasprava i da će opoziciji biti omogućeno da govori nesmetano, bez opomena“, poručuju poslanici opozicije.

Iz Nemanjine, sedišta Vlade, Danas nije uspeo da dobije bilo kakve zvanične informacije, niti potvrdu da li će sednica parlamenta biti zakazana za ponedeljak i da li će premijerka Ana Brnabić lično poslanicima predstaviti novog ministra i braniti njegov izbor. „Ono što jedino mogu da vam kažem to je da će Siniša Mali 99 odsto biti novi ministar finansija. Onih jedan odsto predstavlja mogućnost da se u poslednjem momentu promeni predlog“, kaže za Danas jedan od izvora blizak Vladi Srbije i dodaje da ipak ne očekuje neka iznenađenja.

Novi ministar finansija biće izabran umesto Dušana Vujovića, koji je 8. maja podneo ostavku, a koja je u parlamentu potvrđena 16. maja. Vujović je ostavku podneo iz porodičnih, ličnih i profesionalnih razloga, a u pisanoj ostavci je između ostalog naveo da su četiri godine, koliko je dugo bio ministar, „sasvim dovoljne da se čovek pokaže na javnoj funkciji“.

Izvori Danasa navode da bi parlament Srbije uskoro mogao da razgovara o izboru još jednog novog ministra i o još jednoj ostavci ministra iz razloga sličnih Vujoviću – ličnih, zdravstvenih i privatnih. Rok za izbor novog gradonačelnika Beograda nakon izbora 4. marta je 9. jun.

Jugović: Vesić je postao neminovnost

„Vučiću je potreban gradonačelnik koji se ne plaši „zlonamernih i tendencioznih“ pitanja novinara. Neophodan mu je gradonačelnik kome ne treba dadilja, a koji je porastao u krilima Zorana Đinđića. Gradonačelnik Beograda nije funkcija za simpatične ljude, već je to funkcija za operativce. Goran Vesić nije simpatičan, ali jeste dobar operativac. I ono što je najvažnije – Vesić ima nagon za borbu sa opozicijom koja postoji u beogradskom parlamentu kao što ne postoji u republičkom“, kaže za Danas Bratislav Jugović, bivši potpredsednik Pokreta socijalista. „Možda bi nekim drugim kandidatom Đilas bio primoran da udara u prazninu, ali to bi trajalo samo kratko. Vremenom Đilas bi se u javnosti izborio da njegov glas kroz prazninu proizvodi eho koji veliki deo opozicionih birača dugo očekuje. Imam utisak da je Vesić postao neminovnost“, zaključuje Jugović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari