Podsekretarka Stejt departmenta Elizabet M. Alen dolazi na zapadni Balkan i na Kosovo 1foto: Shutterstock/72westy

Podsekretarka u američkom Stejt departmentu za javnu politiku Elizabet M. Alen će tokom svoje osmodnevne posete zapadnom Balkanu posetiti Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo i Severnu Makedoniju.

Kako je saopštio Stejt department, poseta koja će trajati od 12. do 20. maja, a Alen dolazi „kako bi produbila partnerstvo sa zemljama zapadnog Balkana i unapredila naše zajedničke ciljeve regionalne saradnje i evropske integracije“.

„Podsekretar Alen će naglasiti osnovne demokratske vrednosti koje delimo sa narodom zapadnog Balkana i važnost zajedničkog rada na zaštiti slobodnih i otvorenih društava od zlonamernog uticaja“, saopštio je američki Stejt department.

Tokom posete Kosovu Alen će se u Prištini susresti sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem kako bi razgovarali o „američkoj podršci putu Kosova ka evroatlantskim integracijama i partnerstvu sa Kosovom u borbi protiv stranih dezinformacija i zlonamernog uticaja“, navodi se u saopštenju.

Alen će posetiti i američke trupe u okviru mirovne misije NATO-a (KFOR) u kampu Noting Hil, „naglašavajući posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i bezbednosti regiona“, rečeno je iz Stejt departmenta.

Na Kosovu će ona „takođe voditi razgovore sa raznim kosovskim studentima koji se bave naukom, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom na Tehnološkom institutu u Ročesteru – Kosovo“.

Najavljena je njena poseta selu Dresnik u opštini Klina, gde će ona „da otkrije rimske mozaike koje arheolozi restauriraju zahvaljujući podršci Ambasadorskog fonda Stejt departmenta za očuvanje kulture”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari