Slobodan Boba Stefanović: Živimo u fašističkoj državi 1Foto: Pressek

Kragujevčanin Slobodan Boba Stefanović, koga je policija uhapsila u subotu uveče u centru grada, zbog toga što je na protestu te večeri nosio maketu vešala, sa papirnom aplikacijom obešeneg penzionera, juče ujutro je pušten iz pritvora.

Stefanović je veći deo noći između subote i nedelje, zbog velikog krvnog pritiska (hipertenzije), proveo u kragujevačkom Kliničkom centru, gde je primljen nakon što ga je policija privela u svoje prostorije. Tokom noći koju je proveo u Kliničkom centru i policiji, Stefanoviću nije bilo dozvoljeno da se javi porodici ili prijateljima.

Slobodan Stefanović (66), poznatiji u Kragujevcu po nadimku Boba krklja, stari je građanski aktivista (svojevremeno i odbornik u Skupštini grada), koji se za građanske slobode i demokratiju u Srbiji borio i 90-ih protiv ondašnjeg diktatorskog režima Slobodana Miloševića. Sada je redovni učesnik protesta protiv, kako kaže, „aktuelnog fašizma Srbiji“, zbog čega je najkrupnije ispisana parola na maketi vešala koju je preksinoć nosio glasila: „Smrt fašizmu“.

– Tvrdim da živimo u fašističkoj državi, i sve je više onih koji smatraju da sam u pravu. Oni koji u to još uvek ne veruju, mogu u literaturi da pročitaju definiciju fašizma i postaće im jasno da zaista živimo u fašističkoj državi, u kojoj se Adolf, ili firer Vučić za sve pita, kaže Stefanović u izjavi našem listu.

Pojašnjava, pritom, da je on u subotu uveče, noseći maketu vešala sa obešenim penzionerom i porukom „Vučiću, vrći pare, il se besim“, hteo da obavesti javnost da je „Vučić njegovu suprugu i njega opljačkao za 4.000 evra“, i da traži da mu se vrati taj novac, koji je njegovoj ženi i njemu uzet „neustavnim otimanjem od penzija“.

– Vučić me je za toliko opljačkao, i na taj način me stavio na vešala, što su ovi nepismenjaci iz SNS-a protumačili kao pretnju njihovom vođi. Isus Hrist je nosio krst koji mu je stavio Pontije Pilat, a ja sam nosio vešala na koja me je stavio Aleksandar Vučić. Naravno da ne poredim sebe sa Hristom, već samo hoću da podsetim da je njega na krst stavio zlikovac Pilat, a javnost nek zaključi šta je onaj koji je mene stavio na vešala, poručuje Stefanović.

Na šestom po redu protestu u Kragujevcu u subotu okupilo se više od 5.000 pobunjenih Šumadinaca, najviše do sada. Kragujevčani su se uobičajeno već, najpre, okupili na platou ispred nekadašnje Robne kuće „Beograd“, odakle su krenuli u protestnu šetnju, koju su završili na Đačkom trgu, gde su im se obratili novinarka Bojana Vlajović Savić i akademik Dušan Teodorović.

Novinarka Bojana Vlajović Savić, autorka nekada veoma gledanih emisija RTK-a „Stanje stvari“ i „Stvarno stanje“, podsetila je na težak položaj medija i pozvala građane na solidarnost i podršku novinarima koji časno i odgovorno rade svoj posao u nemogućim uslovima, i koji, uprkos pritiscima, pretnjama i osporavanju, brane čast i dostojanstvo profesije.

Akademik Dušan Teodorović je istakao da je Srbiji, nakon što bude promenjena vlast, neophodno specijalno tužilaštvo, kako bi se razotkrile i procesuirale sve nezakonite radnje koje državni vrh sprovodi već godinama. Novi, sedmi po redu, protest zakazan je za narednu subotu.

MUP demantuje hapšenje

Kragujevac – Načelnica Policijske uprave Kragujevac Jasmina Rajković demantovala je tvrdnje da je građaninu S. S., koji je u subotu uveče po nalogu tužioca doveden u prostorije policije, bilo zabranjeno da se javi porodici ili bilo kome, prenosi FoNet. Odmah po dovođenju u stanicu njemu je omogućen zdravstveni pregled, a pošto su lekari konstatovali stanje hipertenzije, on je prvo odbio da bude prebačen u Klinički centar Kragujevac, navela je Rajković u pisanoj izjavi. Ona je dodala da je S. S. potom, na insistiranje policajaca, ipak prevezen u Klinički centar radi daljih pregleda. „Neposredno po dovođenju u prostorije PU Kragujevac ispred zgrade je došao i njegov sin koji je imao priliku da vidi oca pre odlaska u Klinički centar“, navela je Rajković. Ona je dodala da S. S. nije određeno zadržavanje, niti mera pritvora, kako se navodi u pojedinim medijima i javnosti, a da će zbog sumnje da je počinio krivično delo rasna i druga diskriminacija, po nalogu tužioca, protiv njega biti podneta prijava u redovnom postupku.

Završio misiju

Inicijator građanske pobune u Kragujevcu, penzionisani novinar Milan Šerifović, obavestio je preksinoć svoje sugrađane da je „završio svoju misiju“ kad je organizacija protesta u pitanju, te da je došlo vreme da ga „zamene mlađi i obrazovaniji“. Predstavio je, pritom, Aleksandru Kostić kao novu članicu organizacionog odbora protesta.

DS: Po kom je osnovu građanin zadržan

Gradski odbor Demokratske stranke zatražio je juče od Policijske uprave u Kragujevcu da obavesti javnost po kom osnovu je u subotu uveče priveden Slobodan Stefanović, te da li mu je pozlilo tokom saslušanja i da li su preduzete sve zakonske mere da mu se obezbedi zdravstvena, ali i pravna pomoć. DS traži i da PU obavesti javnost da li je Stefanoviću, nakon privođenja, omogućeno da se javi porodici o mestu na kome se nalazi. DS, nadalje, traži da se oglase i nadležni u kragujevačkom Kliničkom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari