Šef slovačke diplomatije Jan Kubiš izjavio je za današnju „Pravdu“ da će Slovačka iz humanitarnih razloga razmotriti mogućnost da prihvati nove kosovske pasoše.

„Mi priznajemo srpske pasoše (žiteljima Kosova) i putne isprave Unmika. Kada prestanu da važe bićemo spremni da iz humanitarnih razloga razmotrimo kako ćemo dalje, pa i kada je rečo tome da izdajemo vize u kosovske pasoše“, rekao je Kubiš u onlajn razgovoru sa čitaocima tog slovačkog lista. Čitaoci „Pravde“ veliki deo pitanja posvetili su Kosovu i Srbiji, a Kubiš je nastojao da razveje strahovanja da bi Slovačka mogla pod pritiskom SAD i moćnih u EU da okrene Srbiji leđa kada je u pitanju Kosovo.

„Premijer Robert Fico je upravo bio u Beogradu, ja sam ga pratio u toj poseti, i on je potvrdio da se slovački stav ne menja i da ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“, dodao je slovački ministar.

Kubiš je upozorio da sa aspekta međunarodnog prava sadašnji sistem institucija funkcioniše, a da je druga stvar to što se dešava da političke odluke i nađena rešenja nisu u skladu s principima međunarodnog prava. „Meni je drago da se u slučaju Slovačke principi i praksa ne razmimoilaze“, rekao je Kubiš.

 

Prihvatljivi za Norvešku

Priština – Vlada Norveške priznala je pasoše Kosova, saopštilo je juče Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova. Pasoše su prekjuče priznale Belgija, Holandija i Luksemburg. U Prištini se očekuje da će pasoše priznati sve zemlje koje su priznale Kosovo, dok je Grčka za sada jedina zemlja koja nije priznala nezavisnost Kosova, ali je priznala njegove pasoše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari