SNS fokusirana na izbore u Lučanima 1Foto: Twitter

U vrhu vlasti razmišlja se o prevremenim izborima, ali nikakva odluka još nije doneta. Razlog za izbore bio bi dobar rejting Srpske napredne stranke, a sada bi manje opozicionih stranaka i koalicija prešlo cenzus nego na izborima održanim u aprilu 2016. godine.

Međutim, izbori bi usporili ili zaustavili strane investicije i pozitivne privredne trendove. Međunarodni monetarni fond i Svetska banka su protiv prevremenih izbora, a ne podržava ih ni američka administracija, kažu za Danas nezvanično izvori s političke scene Srbije, komentarišući izjavu premijerke Ane Brnabić da je posle razgovara sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem iza zatvorenih vrata „doneta odluka da se o rekonstrukciji Vlade dalje neće razgovarati sve dok se ne uspostavi stabilnost na KiM“.

Naši sagovornici kažu da „radom nekih ministara vrh SNS nije zadovoljan, ili zbog bolesti ne mogu da daju svoj maksimum – to su ministri privrede, poljoprivrede i kulture, pa će biti zamenjeni prilikom rekonstrukcije ili posle izbora“. Kako saznajemo, „postoje u SNS i brojni zahtevi da Zorana Mihajlović više ne bude potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja, pa je moguće da ni ona više ne bude u Vladi, tim pre što je već šest godina na ministarskoj funkciji“.

„Ali, SNS sada nije fokusirana na rekonstrukciju Vlade, već počinje da se priprema za lokalne izbore u Lučanima, koji će biti održani u decembru, a mogući su lokalni izbori uskoro i u Kuli i Kladovu“, navode izvori Danasa.

TV N1 je u petak na svom portalu preneo da je premijerka Brnabić izjavila da će „Vlada će nastaviti da funkcioniše kao tim, biće okrenuta budućnosti, i gledaće kako da se Srbija ekonomski ojača“. „Rekonstrukcija Vlade u ovom trenutku apsolutno nije tema, imamo preča posla. Nažalost, situacija na KiM nije dobra, nije stabilna. Ja ni u najgorim snovima nisam mogla da pretpostavim da je Priština spremna da uradi ono što su uradili tokom prošle nedelje. Jedino što nam je sada potrebno je nacionalno jedinstvo“, rekla je premijerka tokom posete Geodetskom zavodu.

Mihajlović: Nisam se prepoznala u izjavi premijerke

Odgovarajući na pitanje TV N1 da li se njena nedavna izjava da je rekonstrukcija Vlade „neophodna jer postoje određeni članovi kod kojih je lična sujeta prevelika i koji nisu dobri timski igrači“ odnosi na ministarku Mihajlović, premijerka Brnabić je rekla da „ne želi da komentariše i ponovila da se o rekonstrukciji više neće govoriti“. Ministarka Mihajlović, koja je zajedno sa premijerkom posetila Geodetski zavod, rekla je za N1 da se nije prepoznala u pomenutoj izjavi Ane Brnabić.

Obeležavanje slave

Srpska napredna stranka obeležiće danas (subota) svoju stranačku slavu Sveta Petka u sedištu partije u Novom Beogradu. Kao i prethodnih godina, lomljenje slavskog kolača, i ko je sve bio prisutan a ko odsutan, pokrenuće nagađanja o mogućim kadrovskim promenama.

Đurić potpisao sporazum sa Jedinstvenom Rusijom

Marko Đurić, potpredsednik SNS, potpisao je u četvrtak u Moskvi sa sekretarom Generalnog saveta Jedinstvene Rusije Andrejem Turčakom Sporazum o saradnji dve stranke. SNS je i ranije imala potpisane sporazume o saradnji sa ruskom vladajućom partijom. Kako je preneo Sputnjik, sporazumi se tiču uzajamnih konsultacija, razmena delegacija, seminara, okruglih stolova…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari