Poslanici Skupštine Srbije načelno podržavaju najavljene mere štednje, u okviru kojih se pominju smanjenje njihovih plata i ukidanje dnevnica, a juče su u parlamentu izneli još neke ideje kako se može uštedeti. Poslanička grupa Napred Srbijo podnela je predlog izmena i dopuna Zakona o finansiranju političkih stranaka kojim bi se, računaju, godišnje uštedelo oko tri miliona evra, a poslanik DHSS Vladan BatićPredlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima kojim bi broj ministarstava bio smanjen na 13. Uz premijera i jednog potpredsednika koji bi bio zadužen za određeni resor, Vlada bi, po ovom predlogu, imala 14 članova, umesto dosadašnjih 27.

– Vreme je da Vlada snosi teret ekonomske krize – rekao je Batić.

Poslanička grupa Napred Srbijo predlaže da se finansiranje redovnog rada političkih stranaka iz budžeta smanji sa sadašnjih 0,12 na 0,08 odsto. Predloženo je i da se sredstva koja su se dosad delila 30 odsto na stranke koje imaju poslanike ili odbornike i 70 odsto srazmerno broju poslanika ili odbornika, sada dele 15 odsto na one koje imaju poslanike i odbornike, a 85 odsto sredstva shodno broju poslaničkih ili odborničkih mesta.

– Ukoliko se oko ovoga ne bismo dogovorili predlažemo vanredne parlamentarne izbore u kojima država ne bi finansirala kampanju – naglasio je šef ovog poslaničkog kluba Tomislav Nikolić.

U izjavi novinarima u Skupštini on je dodao da oni koji čuvaju kutije na biračkim mestima ne bi trebalo da dobijaju nadoknade od države. Nikolićje rekao i da izborna kampanja ne bi trebalo da traje duže od 20 dana, strankama bi bila omogućena jednaka minutaža i prisustvo u medijima, a o održavanju takvih, jeftinijih izbora, bio bi donet poseban leks specijalis. Govoreći o najavljenom paketu mera Vlade Srbije Nikolićje naglasio da svi korisnici budžeta moraju da prihvate da im se smanje primanja i da to treba da se odnosi i na poslanike i na zaposlene u NBS.

Najavu predsednice Skupštine Slavice Đukić-Dejanović da će prekinuti ovu sednicu i zakazati novu sledeće nedelje o merama štednje, za poslanika DSS Radojka Obradovića novi je dokaz da vladajuća koalicija nema nikakav plan za rad parlamenta.

– Ako smo imali najavu rebalansa budžeta još u januaru i ako se znalo kada dolazi misija MMF, prosto je neverovatno da se zakaže sednica sa 43 tačke dnevnog reda i onda da se kaže da postoje mnogo važnije stvari i da se sednica prekida. To pokazuje samo da u Skupštini ne postoji nikakvo planiranje – ocenio je Obradović. Navodeći da stranke iz medija saznaju o merama Vlade i da se one svakodnevno menjaju, Obradovićje rekao da će se o konkretnim rešenjima DSS izjašnjavati tek kad predlog stigne u parlament.

– Ono što nas zabrinjava jeste da se podaci o padu izvoza i padu industrijske proizvodnje kriju, i daleko su od realnosti, jer pravi podaci pokazuju da će Srbiji do kraja godine biti neophodan još jedan rebalans budžeta – naglasio je Obradović.

Poslanici vladajuće koalicije Dragan Marković Palma i Nada Kolundžija takođe su podržali mere štednje i smanjenje zarada poslanika, ali je šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju imala primedbe na medijsko izveštavanje o platama poslanika. Prema njenom mišljenju, očigledno je da neko vodi hajku protiv parlamenta. Kolundžija, koja je bila u delegaciji Skupštine Srbije koja je nedavno službeno boravila u etiopskoj prestonici Adis Abebi, što su pojedini mediji kritikovali, poručila je da parlament ne može zbog štednje da ukine sva putovanja i međuparlamentarne odnose.

– Ko god misli da je poseta Adis Abebi bila egzotično putovanje, vara se. Rečje o interparlamentarnom skupu kome su prisustvovali predstavnici više od 130 država – dodala je Kolundžija i navela da je Skupština štedela tako što je poslala samo četiri predstavnika.

Na pisanje medija još konkretnije zamerke je imao poslanik Sandžačke demokratske partije Munir Poturak, koji se našao na trećem mestu „najskupljih“ poslanika jer je njemu tokom prošle godine na ime plate i ostalih nadoknada navodno isplaćeno više od 3,3 miliona dinara. Poturak je juče u Skupštini demantovao te podatke, navodeći da je, nakon provere u finansijskoj službi Skupštine, utvrdio da mu je uplaćeno 2.226.991 dinar i da nijedan nije potrošio na službena putovanja. O poslaničkim zaradama mediji po njemu pogrešno i tendenciozno izveštavaju jer stalno pominju bruto, a ne neto iznose. Poturak smatra da pominjanje njegovog imena i stranke ima i političku pozadinu jer su se takvi tekstovi pojavili „nakon što je SDP saopštila da će samostalno izaći na izbore u beogradskim opštinama Zemun i Voždovac“. Navodeći da treba uporediti troškove poslanika koji su iz unutrašnjosti i iz Beograda, Poturak je primetio da oni nikako ne mogu biti u „istom košu“ i da možda neko želi da Srbiju predstavljaju samo poslanici iz glavnog grada.

Napad na tužilaštvo

Komentarišući izjavu ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića koji je od tužilaštva tražio da preduzme mere zbog tekstova koji su poslednjih dana objavljivani u pojedinim štampanim medijima oko izrade pasoša ili će u suprotnom G 17 bojkotovati rad Skupštine i podneti zahtev za razrešenje tužilaca šef poslaničkog kluba Napred Srbijo Tomislav Nikolićje rekao da je to najveći udar na tužilaštvo od kada u Srbiji postoji“. „Tužiocima niko ne može da naređuje, oni su apsolutno nezavisni u svom radu. Gde bi nas to dovelo kada bi svaki ministar, čak i ako je u pravu, naređivao tužiocima kako da rade svoj posao“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari