Prvi put u istoriji novijeg srpskog parlamentarizma Skupština Srbije dobila je svoj zakon kojim se, između ostalog, obezbeđuje finansijska nezavisnost i pojačava nadzorna uloga zakonodavnog doma. Za ovaj zakon, koji je pripreman više od godinu dana i u čijoj izradi opozicija nije učestvovala, glasalo je 127 poslanika vladajuće koalicije, dok je 17 predstavnika DSS bilo protiv.

Zakon stupa na snagu dan po objavljivanju u Službenom glasniku, što praktično znači da će poslanici već u utorak, na početku prolećnog redovnog zasedanja, morati da prođu kroz špalir Garde Vojske Srbije, a u sali će ih dočekati himna Bože pravde. Ova ceremonija ponavljaće se na početku i kraju svakog redovnog zasedanja.

Zakon predviđa i da će poslanici, posle potvrđivanja mandata, pred građanima polagati zakletvu koja glasi: „Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi.“

Novina u Zakonu je i predsednički kolegijum, u kojem će biti predsednik i potpredsednici parlamenta i šefovi poslaničkih grupa. Novina je i to što će članovi odbora prvi put imati i svoje zamenike, kao i to što narodni poslanici neće moći istovremeno da obavljaju drugu javnu funkciju nespojivu s poslaničkom funkcijom.

Iz Zakona su izostavljene sve privilegije koje su spominjane tokom njegove izrade. Neće biti takozvanih povlašćenih penzija, već je samo navedeno da će poslanici sticati pravo na penziju u skladu sa zakonom. Izostale su i odredbe o povećanju plata i njihovom izračunavanju na osnovu učinka, ali je precizirano da će se primanja i naknade narodnih poslanika utvrđivati posebnim zakonom. Zakonom neće biti regulisano ni pitanje poslaničkog mandata, pošto su poslanici tokom jučerašnjeg glasanja usvojili amandman LDP kojim se briše član koji reguliše to pitanje.

LDP je tražio i da poslanik ne snosi nikakve štetne posledice zbog činjenice da nije učestvovao u obezbeđivanju kvoruma, ali ovaj amandman nije prihvaćen. „Sva pitanja tog tipa biće regulisana novim poslovnikom o radu, koji će biti donet u roku od 90 dana od dana usvajanja Zakona o skupštini“, rekla je šefica poslaničkog kluba ZES Nada Kolundžija.

Deo jučerašnje sednice parlamenta sa galerije je pratila delegacija donjeg doma španskog Kongresa, na čelu s njegovim predsednikom Hozeom Bonom Martinezom na čelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari