SPP traži dijalog o državnim simbolima i himni 1Foto: Beta/ Miloš Miškov

Stranka pravde i poverenja (SPP), čiji je lider potpredsednik republičkog parlamenta Muamer Zukorlić, u večerašnjem, saopštenju pozvala je nadležne državne organe da organizuju dijalog o državnim simbolima i himni i drugim otvorenim pitanjima sa legitimnim predstavnicima Bošnjaka u Srbiji, jer će se „na taj način eliminisati prostor za političke manipulacije na štetu građana“.

Ova stranka je ocenila da je „neprihvatljivo da direktori škola, nastavnici i bošnjačka decam budu stavljeni u procep između naloga Ministra prosvete i poziva Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) oko intoniranja državne, odnosno nacionalne himne“.

„Besmisleno je i štetno nametati jednom narodu himnu, koja je svojim sadžajem neprihvatljiva pripadnicima jednog naroda“ – navodi se u saopštenju SPP, koja ne prihvata „ni demagošku retoriku SDA Sandžaka, a posebno njenog predsednika Sulejmana Ugljanina, koji se pita po kojem se ovo Ustavu dešava“

Ugljaninovo „oslobađanje“ učiteljice Adele Karaahmetović-Melajac iz PU Novi Pazar, Zukorlićeva stranka naziva performansom i smatra da je to „još jedna farsa sa ciljem pokušaja spašavanja Ugljanina od potpune političke propasti“.

Danas je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, na informativni razgovor u novopazarsku policiju pozvana učiteljica Afela Karaahmetović-Melajac, koja je na početku školske godine. Umesto državne himne „Bože pracde“ pustila himnu sandžačkih Bošnjaka „Ja sin sam tvoj“ .Dok je bila na razgovoru, isored policijske zgrade  okupilo se nekoliko desetina građana da joj daju podršku.Uglavnom su to bile pristalice SDA Sandžaka, članovi BNV, na čelu sa predsednicom Jasminom Curić. Bio je tu i narodni poslanik Enis Imamović, a pridružio im se i lider te partije Ugljanin. On je ušao u zgradu, a nešto kasnije izašao je zajedno sa učiteljicom.

Saopštenje SPP je prvo zvanično reagovanje neke bošnjačke partije na slučaj „državna himna“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari