SPP traži dijalog o državnim simbolima i himni 1Foto: Beta/ Miloš Miškov

Stranka pravde i poverenja (SPP), čiji je lider potpredsednik republičkog parlamenta Muamer Zukorlić, u večerašnjem, saopštenju pozvala je nadležne državne organe da organizuju dijalog o državnim simbolima i himni i drugim otvorenim pitanjima sa legitimnim predstavnicima Bošnjaka u Srbiji, jer će se „na taj način eliminisati prostor za političke manipulacije na štetu građana“.

Ova stranka je ocenila da je „neprihvatljivo da direktori škola, nastavnici i bošnjačka decam budu stavljeni u procep između naloga Ministra prosvete i poziva Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) oko intoniranja državne, odnosno nacionalne himne“.

„Besmisleno je i štetno nametati jednom narodu himnu, koja je svojim sadžajem neprihvatljiva pripadnicima jednog naroda“ – navodi se u saopštenju SPP, koja ne prihvata „ni demagošku retoriku SDA Sandžaka, a posebno njenog predsednika Sulejmana Ugljanina, koji se pita po kojem se ovo Ustavu dešava“

Ugljaninovo „oslobađanje“ učiteljice Adele Karaahmetović-Melajac iz PU Novi Pazar, Zukorlićeva stranka naziva performansom i smatra da je to „još jedna farsa sa ciljem pokušaja spašavanja Ugljanina od potpune političke propasti“.

Danas je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, na informativni razgovor u novopazarsku policiju pozvana učiteljica Afela Karaahmetović-Melajac, koja je na početku školske godine. Umesto državne himne „Bože pracde“ pustila himnu sandžačkih Bošnjaka „Ja sin sam tvoj“ .Dok je bila na razgovoru, isored policijske zgrade  okupilo se nekoliko desetina građana da joj daju podršku.Uglavnom su to bile pristalice SDA Sandžaka, članovi BNV, na čelu sa predsednicom Jasminom Curić. Bio je tu i narodni poslanik Enis Imamović, a pridružio im se i lider te partije Ugljanin. On je ušao u zgradu, a nešto kasnije izašao je zajedno sa učiteljicom.

Saopštenje SPP je prvo zvanično reagovanje neke bošnjačke partije na slučaj „državna himna“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “SPP traži dijalog o državnim simbolima i himni”

  1. Gospodine Ugljanin u jednoj drzavi postoji samo jedna himna a to sto vi pricate o nekoj nacionalnoj prvi put cujem. Ja bih se slozio sa vama donekle da bi o ovome trebalo da se razgovara ali vi, kao Bosnjaci, morate da imate u vidu da niste jedina nacionalna manjina u Republici Srbiji a i samo dobro znate da kao i u porodici ne moze se svakome udovoljiti, pricati sigurno treba. Ziveli

  2. Građanska država ne može imati himnu sa nacionalnim elementima jer se ostali ne mogu identifikovati sa njima.

  3. Srbija ima svoje simbole i himnu, o tome nema više rasprave. Kome se ne sviđa neka ide tamo gde mu je bolje i gde će da im udovoljavaju. U Srbiji je ovako ,živela Srbija.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.