Srbija bliža novim izborima nego rekonstrukciji Vlade 1Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

Aleksandar Vučić je do sada tri puta najavljivao rekonstrukciju Vlade i te najave su se svaki put završavale raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora – poručuje za Danas osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, govoreći o medijskim spekulacijama koje se bave pitanjem da li je Srbija bliža rekonstrukciji Vlade ili vanrednim izborima za parlament.

Janjić smatra da vlast ima strukturalne razloge da građane ponovo pozove na birališta, jer parametri jasno pokazuju da državi ne ide dobro; on ukazuje da Srbija postiže „velike istorijske uspehe“, dok istovremeno pada u poređenju sa drugima. Janjić upozorava da je u državi sve što je moglo pobeglo iz zakonskih i ustavnih okvira, te da se vlast trenutno vodi logikom „menadžmenta političko-bezbednosnih incidenata“.

– Kao razlog za otkazivanje poslednje najavljene rekonstrukcije navedeno je Kosovo, međutim, to ništa ne znači, jer je kosovski problem postao univerzalan izgovor za sve. Da je trebalo da dođe do rekonstrukcije, ona bi se već dogodila – objašnjava Janjić.

Još jedan pokazatelj da nas uskoro očekuju izbori za njega predstavlja i najava premijerke Ane Brnabić da će se učlaniti u SNS. Prema Janjićevom viđenju, Vučić će biti vođen idejom da napravi jaku i samostalnu listu SNS-a, kako bi probao da osvoji što više glasova, dok će stranke na čelu sa Dačićem, LJajićem i Vulinom smestiti u jednu zajedničku koaliciju.

– Ukoliko do 15. decembra ne dođe do rekonstrukcije Vlade, a smatram da je neće biti, onda očekujem da od januara uđemo u predizbornu atmosferu, kako bi se građani u martu ili aprilu našli na biralištima. Na Kosovu se takođe sa pažnjom prati kada će Vučić ponovo ići na izbore i tamo se već priča o martu ili aprilu 2019. godine – kaže Janjić.

On obrazlaže da su Vučiću neophodni novi izbori kako bi iskristalisao koga zaista ima iza sebe jer, prema njegovom mišljenju, prvi čovek SNS-a sa ovakvom koalicionom listom ne može nijednu ideju da „progura“ do kraja. Takođe, Janjić zaključuje da ovakva struktura vladajuće koalicije Vučiću apsolutno ne odgovara ukoliko želi da napravi „proevropski Ustav“, jer je i sam verovatno svestan da „proruski Ustav“ ne postoji.

Politički analitičar Dragomir Anđelković pak smatra da trenutno ne postoje realne indikacije da će biti raspisani novi izbori, jer ne postoji kriza u vladajućoj koaliciji, niti pritisak opozicije koji bi mogao da natera vlast da ponovo ide na glasanje. Na kraju, on ocenjuje kao nerealnu mogućnost da u dogledno vreme bude izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari