Beograd, Zrenjanin, Šabac, Jagodina – – Badnje veče i Božić obeleženi su svečanim službama u svim pravoslavnim hramovima Srbije, a liturgiji su prisustvovali najviši državni, pokrajinski, gradski i opštinski funkcioneri..
Premijer Srbije Vojislav Koštunica, grupa njegovih savetnika i akademik i član Krunskog saveta Matija Bećković prisustvovali su juče u Zemunu božićnoj liturgiji koju je služio patrijarh Pavle.

Beograd, Zrenjanin, Šabac, Jagodina – – Badnje veče i Božić obeleženi su svečanim službama u svim pravoslavnim hramovima Srbije, a liturgiji su prisustvovali najviši državni, pokrajinski, gradski i opštinski funkcioneri..
Premijer Srbije Vojislav Koštunica, grupa njegovih savetnika i akademik i član Krunskog saveta Matija Bećković prisustvovali su juče u Zemunu božićnoj liturgiji koju je služio patrijarh Pavle. Koštunica je dan ranije čestitao Božić poglavaru i vernicima SPC, napominjući da su „u dane božićnih praznika naše misli i najbolje želje pre svega okrenute KIM, matici i zajedničkom domu celog srpskog naroda iz vremena pre svih rasejanja i podela“. Svim građanima Srbije pravoslavne vere premijer je poželeo da „praznične dane provedu u ljubavi,

Ponoćna liturgija: Predsednik Srbije Boris Tadić u crkvi Aleksandra Nevskog u Beogradu

sreći, slozi i blagostanju“.
Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovao je u ponoć između subote i nedelje božićnoj liturgiji u hramu Aleksandra Nevskog na Dorćolu. U isto vreme prazničnoj službi u crkvi svetog jevanđeliste Marka na Tašmajdanu, koju je služio episkop hvostanski Atanasije (Rakita), vikar patrijarha srpskog, pored velikog broja vernika prisustvovali su i ministar vera u Vladi Srbije Milan Radulović, princ Aleksandar Karađorđević, princeza Katarina, princ Filip i Dragomir Acović, član Krunskog veća. U subotu uveče ispred Kraljevskog dvora na Dedinju tradicionalno je ložen badnjak Kraljevskog doma Karađorđević koji su, po blagoslovu patrijarha Pavla, osveštali sveštenici Grčke i Srpske pravoslavne crkve.
Badnje veče i Božić obeleženi su svečanim službama u svim pravoslavnim hramovima na području zrenjaninske opštine. Svečano je bilo i u Uspenskom i Vaznesenjskom hramu u Zrenjaninu, gde se okupio veliki broj građana i mladih. Na ulicama su paljene vatre i deljeno je kuvano vino, a korinđaši su, tradicionalno tokom Badnje večeri, obilazili domove.
Tokom Badnje večeri više od deset hiljada građana i vernika učestvovalo je u svečanostima za najradosniji hrišćanski praznik u Šapcu. Paljenje badnjaka u porti Saborne crkve Svetih apostola Petra i Pavla praćeno je pravim narodnim veseljem, uz služenje tradicionalnom „varenom“, a ponoćnoj liturgiji koju je služio vladika šabački Lavrentije sa sveštenstvom prisustvovali su uglavnom mladi. I deo Masarikove ulice, gde se nalazi Saborna crkva, bio je prepun Šapčana.
Svečanu Božićnu liturgiju juče ujutro takođe je služio vladika Lavrentije, uz prisustvo predstavnika opštinske vlasti, kao i ovdašnje katoličke crkve Svete Ane na čelu s Đirolamom Jakobučijem. S obzirom na veliki broj mladih koji učestvuju u svečanostima SPC, vladika Lavrentije za Svetog Savu, kako se očekuje, celu ovu godinu proglasiće godinom mladih u šabačkoj eparhiji. Inače, vladika Lavrentije inicirao je jedinstvenu manifestaciju, Mobu kada se tokom leta u manastiru na Soko gradu okupi više od 200 mladih iz dijaspore.
Bogosluženjem i čitanjem Poslanice patrijarha srpskog Pavla, uz pozdrave Hristos se rodi i odgovor vaistinu se rodi proslavljen je najradosniji praznik Roždestvo Hristovo – Božić u svim pravoslavnim hramovima Pomoravlja, Resave i Levča, uz prisustvo velikog broja vernika, pre svega mladih, ali i u domovima u kojima su na okupu bile cele porodice.
Posebno svečano bilo je u crkvama manastira Ravanice kod Ćuprije, u kojem počivaju mošti kneza Lazara, manastira Jošanice kod Jagodine, Kalenića kod Rekovca, Manasije kod Despotovca i Miljkovu manastiru kod Svilajnca. Veliki broj vernika i građana prisustvovao je i preksinoć obredu paljenja badnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari