Srpska lista: Vučić ima podršku kosovskih Srba 1Foto: Srpska lista / Facebook

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima nedvosmislenu podršku kosovskih Srba oko rešavanja pitanja Kosova, istaknuto je na vanrednoj konferenciji za medije koju je organizovala Srpska lista.

Predstavnici najveće partije Srba sa Kosova pozvali su opoziciju u Srbiji da prestanu sa sramnom hajkom koju vode protiv srpskih vlasti i predstavnika Srpske liste i pitanje Kosova ostave da rešavaju onima koji imaju podršku naroda, prenosi RTK2.

„Vodi se neviđena i sramna hajka pojedinih opozicionih lidera i kvazi političara koji se raduju tome da će Srbi sa severa Kosova pripasti Prištini“, rekao je u uvodnom izlaganju predsednik Srpske liste Goran Rakić i poručio da će o sudbini kosovskih Srba odlučiti oni koji su na poslednjim izborima dobili 90 odsto njihove podrške.

„Skupili smo se danas ovde da kažemo dosta onima koji žive više od 300 kilometara od teritorije Kosova i Metohije, a više svetlosnih godina udaljeni od problema Srba koji žive na prostoru Kosova i Metohije.Prekinite sa takvim ponašanjem jer se time stavljate na stranu Prištine i Albanaca, u stvari se javno deklarišete na čijoj ste strani i ko su vaši mentori“, izjavio je Rakić, prenosi RTK2.

Kako navode, potpredsednik Srpske liste Igor Simić istakao je da smo nakon šest godina napornog rada došli u situaciju da nas neko pita šta dalje na Kosovu. Simić je pozvao građane da ostanu smireni i ne dozvole da njima upravljaju oni koji su svoje porodice izmestili sa Kosova.

„I kada smo došli do tog zrna oko koga možemo da se ujedinimo, a koje može da znači bolji život i nešto više prava za sve Srbe na KiM, i na severu i na jugu, onda je krenula „kanonada“ svih onih kvazi patriota koji znaju šta je to što treba nama u Kosovskoj Mitrovici, bez obzira da li oni dolaze iz Beograda, poput Đilasa, Jeremića, Jankovića, Obradovića, koji iz luksuznih vila nama govore šta ćemo da radimo i šta je bolje za nas, pa do onih pojedinaca na prostoru KiM“, naglasio je Simić.

„Svi smo saglasni da pitanje odnosa Srba i Albanaca moramo rešiti, kako bi u budućnosti imali bolje uslove za život“, izjavio je potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić i istakao da su nacionalni interesi važniji od pojedinačnih.“Najveću uslugu će nam učiniti pojedini opozicioni lideri u Srbiji ako prestanu da se bave i na bilo koji način komentarišu i naše živote i celokupnu situaciju na Kosovu“, podvukao je Jevtić.

„Problem KiM nije nastao juče.On postoji unazad decenijama, ali je jedino danas i u ovim sadašnjim vremenima predsednik Aleksandar Vučić čvrsto rešio da pitanje Srba i Albanaca na ovim prostorima reši, zarad bolje budućnosti.Nekoliko puta sam rekao, lično sam protiv zamrznutih konflikata i nekakvih crvenih linija, ako želimo da postignemo trajni mir.Postizanje trajnog mira podrazumeva i neke bolne odluke i možemo mi, iz ličnih uglova da gledamo na ovaj ili onaj način, ali ako je krajnje rešenje nešto što će doprineti tom trajnom i održivom miru, ja mislim da smo mi svi u obavezi da zbog naše dece i budućnosti, zbog izbegavanja konflikata i ratova, da smo u obavezi da tako nešto podržimo“, rekao je Jevtić.

„Nikada više Srbije nismo imali na Kosovu od kako se njen državni vrh uhvatio u koštac sa svim našim problemima, izjavio je član predsedništva Srpske liste Srđan Popović, dodajući da građani veruju da će Srbija pronaći najbolje održivo rešenje.

„Ja verujem da će se izaći sa najboljim mogućim predlogom koji će obuhvatiti sve naše interese, pre svega da ostanemo i opstanemo južno od Ibra.Vi ako mislite da postoji neki drugi plan i da treba da verujemo nekom drugom, više nego našem državnom vrhu, vi kažite kome.Ali isto tako morate da znate jednu stvar, tamo gde živimo moramo da pričamo jednim pomirljivim jezikom, moramo da se borimo, moramo da opstanemo i pre svega da vidimo kako možemo da zaštitimo nešto što je esencijalno bitno za naš narod“, rekao je Popović.

Dalibor Jevtić je ponovio da predsednik Srbije ima nedvosmislenu podršku kosovskih Srba oko rešavanja pitanja Kosova, dodajući da je konačno rešenje još uvek daleko.Predsednik Srpske liste Goran Rakić je pojasnio da se u poslednje vreme govori o razgraničenju sa Albancima, ali da se u ovom trenutku, kako je rekao, ne razmatra opcija teritorijalnog razgraničenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari