SSP zasad ćuti o snimcima paljenja Vesićeve knjige 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

U Stranci slobode i pravde juče nisu želeli da govore za Danas o objavljenim snimcima koji prema navodima medija koji podržavaju vlast dokazuju umešanost funkcionera Stranke slobode i pravde Branka Miljuša i pristalica SSP u paljenje knjige zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

Predsednik Stranke slobode i pravde je na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavio novo posebno obraćanje medijima u kojem će se govoriti o, kako je rekao, „montiranim snimcima“ sa bezbednosnih kamera u gradu. Prema nezvaničnim informacijama konferencija bi mogla da bude održana u četvrtak, iako je Đilas juče rekao da će biti danas.

Podgorički portal „Borba“ objavio je snimke incidenta posle promocije knjige zamenika gradonačelnika Beograda, koje su u ponedeljak preuzeli svi mediji bliski vlasti, i na osnovu kojih ti mediji tvrde da je paljenjem Vesićeve knjige rukovodio Miljuš.

Televizija Pink je u svom prilogu navela da se na snimcima vide osobe koje pale knjigu a koje su identifikovane na osnovu patika, jakne i cigare ljudi koji su se nalazili ispred galerije „Progres“, a kojima je, kako se tvrdi, rukovodio Miljuš.

Portal „Borba“ se poziva na informacije jedne od bezbednosnih službi sa prostora bivše Jugoslavije. „Objavljeni snimci, prema navodima portala, preuzeti su sa bezbednosnih kamera iz centra Beograda, a poređenjem detalja sa snimka paljenja knjige sa snimcima drugih kamera dokazuje se ko je od aktivista SSP učestvovao u incidentu.

Navodi se i da je jedan od njih prethodno ukrao knjigu tokom promocije. Srpski državni organi su, prema saznanjima „Borbe“ identifikovali sve počinioce, ali protiv njih neće biti podignuta optužnica jer u Tužilaštvu smatraju da ne postoje elementi krivičnog dela“, preneli su prorežimski mediji u Srbiji.

Đilas je juče na konferenciji za novinare odbio da odgovori na pitanja novinara Pinka i Informera o snimcima paljenja knjige.

Prema Đilasovim rečima, to „nisu novinari, već propagandno glasilo predsednika Aleksandra Vučića“. On je upitao novinarku Informera kada će biti objavljena presuda prema kojoj je Informer uvredio Đilasa i dužan je da plati kaznu. On je pokazao pet naslovnih stranica Informera na kojima taj list piše i o njemu.

Upitao je kako novinari Informera imaju obraza, morala i časti da dolaze kod čoveka kojeg nazivaju nacistom, čoveka koji podržava silovanje žene i hoće da napravi patrijarha ludim. Novinar televizije Pink pitao je za hoće li se izviniti predstavnici SSP koji su danima unazad govorili da su Vesićevu knjigu zapalili naprednjaci kako bi to podmetnuli opoziciji.

Đilas je rekao da je televizija Pink „tabloid u štampanom izdanju“, te da će „ova zemlja biti slobodna kada se Pinku oduzme dozvola za nacionalnu frekvenciju“.

Podsetimo, zamenik gradonačelnika promovisao je knjigu o Beogradu 14. oktobra u galeriji „Progres“ ispred koje su se tokom promocije okupile pristalice Stranke slobode i pravde. Kada je Vesić izašao iz galerije pristalice SSP su mu vikale „lopove, lopove“ i pratile ga u stopu pa je on bio primoran da pobegne kolima. Ubrzo su se pojavio snimak na kojem Vesićevu knjigu pale nepoznate osobe kojima se ne vidi lice.

Paljenje knjige vlast je odmah okarakterisala kao fašizam na delu, a redom su svi naprednjaci ponavljali da „tamo gde gore knjige, goreće i ljudi“. Predsednik države je pet dana nakon incidenta najavio istragu o paljenju, da bi posle pet dana ponovo objavio da je policija pronašla trojicu osumnjičenih i da se za četvrtim traga, ali nije hteo da kaže njihov identitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari