Šta je budućnost Saveza za Srbiju? 1Foto: Miroslav Dragojević

Formiranje Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, jednog od osnivača Saveza za Srbiju, neće uticati na odnose unutar tog saveza i njegovo funkcionisanje, kaže za Danas Janko Veselinović, osnivač SZS i lider Pokreta za preokret i jedini u Savezu koji je želeo da o tome govori za naš list.

Već neko vreme se na opozicionoj političkoj sceni šuška o narušenom jedinstvu unutar Saveza za Srbiju koji okuplja glavne opozicione aktere. Iako je početkom septembra prošle godine, kada je Savez nastao, sve izgledalo idilično, dolazilo je od tada povremeno do pojedinačnih iskakanja bilo u izjavama ali i delima.

Kao primer se može navesti izjava Vuka Jeremića, predsednika Narodne stranke da lideri opozicije mogu da očekuju poziv predsednika države na razgovore i da, nema dokaze, ali da on misli da su već neki razgovori obavljeni. Primer je i neplaniran i neočekivan, bar tako tvrde ostali lideri Saveza, ulazak u zgradu RTS Boška Obradovića, predsednika Dveri, i dela demonstranata. Jedinstvo je pak pokazano kada, uprkos najavama, predstavnici opozicije nisu organizovali građane da se šetaju do zgrade televizije Pink nego su sami tamo otišli.

Ipak, teško je poverovati u to da je šira organizacija poput Saveza, liderima stranaka bitnija od sopstvene partije. Sada kada je i inicijator nastanka SZS i sam formirao svoju partiju postavlja se pitanje daljeg funkcionisanja te šire organizacije.

Janko Veselinović za naš list kaže da se zbog toga ništa ne menja i da će i dalje članice nastupati zajedno i jačati Savez.

– Jedan od osnivača Dragan Đilas, koji je bio osnivač kao fizičko lice, sada je predsednik stranke. I tu nema nikakvih izmena, jer smo to predvideli i prilikom osnivanja SZS. Savez nikada nije bio jači i odlučniji da menja Srbiju na bolje. Jačanje članica Saveza jača se i sam Savez – navodi on.

I politički analitičar Boban Stojanović ne veruje da će bilo šta da se promeni ubuduće.

– Savez je svakako prolazna forma i u tom smislu zaista ne verujem da će se sada nešto promeniti. Niti je on to najavljivao, niti bilo ko drugi iz SZS. Daleko od toga da je Savez ispunio svrhu. Cilj SZS je bio (a i dalje je) da se opozicija grupiše i da zajednički nastupi na izborima. Tako da SZS svakako treba očekivati kao izbornog aktera na izborima, kada se steknu uslovi za izlazak na njih. Ne verujem da će pre nekih izbora doći do razilaženja i rasformiranja te političke organizacije – zaključuje Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari