Šta rade poslanici na prinudnom odmoru zbog korone? 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Upozorenja i zabrane zbog širenja korona virusa poštuju i poslanici Skupštine Srbije koji su na prinudnom odmoru zbog vanrednog stanja.

Oni stariji od 65 godina su, kako tvrde u kućnom karantinu, dok oni mlađi vratili svojim hobijima i osnovnim zanimanjima.

Branislav Mihajlović, samostalni poslanik, kaže da s obzirom da ima 66 godina teško mu padaju naredbe o totalnoj zabrani kretanja.

„S obzirom da sam dijabetičar navikao sam da šetam, a sada sve to moram da svedem na šetnju unutar zatvorenog prostora. Čitam i pomno slušam informacije. Ipak, podržavam uvedene mere i čak sam pristalica uvođenja još oštrijih mera u cilju spasavanja ljudskih života. Samo rigorozna izolacija i čvrsta disciplina mogu pobediti ovu podmuklu opasnost. Kina je primer za to“, kaže Mihajlović.

Dodaje da je njegova preporuka kolegama političarima da svi zamrznznu političke aktivnosti u vreme trajanja vanrednog stanja, jer politika deli, a nama je potrebno jedinstvo i solidarnost.

Samostalna poslanica i arhitektica Sonja Pavlović upražnjava jutarnje šetnje, ali joj kaže nedostaju večernje šetnje na otvorenom.

„Dane provodim slično kao i većina građana Srbije koji su odgovorni, ali nisu podlegli panici. Higijenu u kući održavam u meri u kojoj to dozvoljavaju dostupna sredstva za higijenu. Ne koristim lift i idem peške do osmog sprata čime ostvarujem duplu korist. Izbegavam boravak u malom prostoru… Slušam dobru muziku na radiju, a uveče sledi dobra knjiga i komunikacija sa prijateljima“, kaže Pavlovićeva.

Poslanica i prevoditeljka Aleksandra Čabraja vreme zabrana zbog korone virusa provodi uz knjigu. Kaže da radi više nego inače, prevodi neprekidno. „Panici ne smemo da podlegnemo, jer je opasna kao i virus“, napominje Čabraja.

Knjige se ovih dana prihvatio i Vladimir Đukanović, poslanik Srpske napredne stranke. Kaže da paralelno čita „Biti čovek – Patrijarh Pavle“ Jovana Janjića, i knjigu Atanasija Jeftića o Dostojevskom.

„Inače slušam državu i struku. Angažovan sam puno oko trudne supruge i troje male dece, ali i na dostavljanju potrepština najstarijima. Uveče deci čitam priče, a kada ih uspavam i sam čitam do kasno“, napominje Đukanović.

Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke, vreme provodi u Trsteniku. Napominje da se on i njegova porodica pridržavaju svih mera koje su propisali epidemiolozi.

Ljubiša Stojmirović iz SNS konstatuje da su ovo sumorni neki dani i da je sada dobro imati prijatelja „jednostavnog, vedrog, veselog, lekovitog“. „Prijatelja, koji će da nas nauči šta je važno, šta nevažno i koji će da nas šakom lupi po ramenu i da od udarca ozdravimo. Baš onako kako je pisao čuveni Duško Radović“, objašnjava Stojmirović.

Gojkovićev izazov: Poklonite jednu platu državi

Predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije Žika Gojković predložio je juče na svom Fejsbuku da svi poslanici, ministri, državni funkcioneri, direktori javnih preduzeća i svi drugi koji žele (pogotovo oni koji sede kući, a primaju punu platu, u javnom sektoru), ostave/uplate državnom budžetu samo jednu polovinu mesečne plate (ko želi, može i za više meseci), da bi bilo dovoljno novca za kupovinu medicinske opreme, povećanje plata lekarima, za pomoć posustalim preduzetnicima i privredi. Kako je objasnio, ovaj njegov predlog mogao bi da bude izuzetno funkcionalan.

„Došlo je vreme da pomognemo jedni drugima, ali i državi, da ne padne na kolena. Vreme je da damo koliko možemo, ali i da ne uzimamo od države, što ne moramo. Ovo je sjajna prilika da pokažemo solidarnost na delu, iako sam svestan/spreman da će biti i onih koji ce sve ovo pokušati da obesmisle. Za takve imam sledeću računicu. Naime, ako samo nas 1.000 prihvati ovakav izazov, na samo jedan mesec, država bi dobila finansijsku injekciju od preko 500.000 evra, za samo jedan mesec. Ako bi isto uradili i lokalni funkcioneri (bar oni koji sede kod kuće), rešili bi mnoge probleme, ali i pokazali na delu, da politika i političari služe narodu“, naveo je on. L. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari