Šta radite bre: Starim kafanama status kulturno-istorijskih spomenika 1Foto: Šta radite bre

Simboličnim polaganjem cveća na vrata već nekoliko godina zatvorene kafane „Grmeč“ u Makedonskoj ulici, aktivisti Grupe građana „Šta radite bre – Marko Bastać“ danas su poslali poruku da Beograd mora da zaštiti svoje dragoceno kulturno nasleđe, u šta su ubrojali i neke ugostiteljske objekate.

„Istorijski podaci govore da je u Beogradu, na Dorćolu, otvorena prva kafana u Evropi, 1522. godine, otprilike u isto vreme kada i kafane u Kairu i Carigradu. Da su kafane jedno od glavnih obeležja Beograda svedoči podatak da ih je još pre Drugog svetskog rata u različitim dokumentima zabeleženo oko hiljadu. Čuveni karirani stolnjaci, međutim, u ovim najnovijim vremenima sa tranzicijom i divljom privatizacijom, uveliko nestaju iz ugostiteljske ponude Beograda. Interes krupnog kapitala u kapitalističkoj eri i uz asistenciju Siniše i Gorana bez milosti uništava duh grada kakav smo nasledili“, rekao je Marko Bastać, nosilac liste „Šta radite bre“.

Kako kaže, poslednji fajront je uveliko odsviran u nekim od najzvučnijih boemskih mesta.

Nema više „Grmeča“, „Srpske kafane“, i „Čuburske lipe“. Na tim mestima su sada kladionice, restorani brze hrane i banke. Sa gašenjem ovih kafana odlazi i veliki komad istorije, duha i kulture ovoga grada“, istakao je Bastać.

Grupa građana Šta radite bre najavila je da će u gradskoj skupštini odbornici njihove liste pokrenuti inicijativu da se preostali stari ugostiteljski objekti – kafane zaštite i dobiju status kulturno – istorijskih spomenika, kako bi na taj način Beograd sačuvao svoj prepoznatljiv duh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari