Šta znače konsultacije ministra spoljnih poslova sa našim ambasadorima? 1Foto: EPA-EFE/Koča Sulejmanović

Konsultacije šefa diplomatije Ivice Dačića sa ambasadorima održavaju se već nekoliko godina na leto, jer su ambasadori tada na godišnjem odmoru i borave u Beogradu.

Glavna tema tih razgovora uvek je Kosovo, a ovoga puta Ministarstvo spoljnih poslova je odlučilo da izvesti javnost o takvim sastancima jer su intenzivirane aktivnosti u vezi sa kosovskim pitanjem, kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova, komentarišući nedavne susrete ministra spoljnih poslova sa diplomatskim predstavnicima naše države. Kako preciziraju naši izvori, Dačić je na sastancima „ambasadorima dao instrukcije, pre svega, kako lobirati protiv prijema Kosova u međunarodne organizacije“.

MSP je nedavno saopštio da je prilikom odvojenih susreta sa ambasadorima Srbije ministar „detaljno informisao naše ambasadore o situaciji na KiM, kao i o jednostranim aktima Prištine koji su doveli do prekida dijaloga i razgovora, ali i do blokade Briselskog procesa i dolaženja do kompromisnog rešenja“, te da je izvestio sagovornike o razgovorima „s najvišim zvaničnicima drugih zemalja koje je imao u proteklom periodu“. Dačić je, takođe, „naložio pojačano angažovanje ambasadora u skladu sa nacionalnim interesima Srbije“, a ambasadori su „detaljno izložili ministru Dačiću bilateralne odnose Srbije sa zemljama u kojima predstavljaju Srbiju“, ističe se u saopštenju.

Prema najavama šefa srpske diplomatije, ove sedmice trebalo bi da bude objavljeno ime 15. države koja je povukla odluku o priznanju Kosova. Dačić je nedavno za RTS izjavio da u ovom trenutku manje od 100 država priznaje Kosovo i da se nastavlja kampanja za povlačenje priznanja.

S druge strane, sagovornici Danasa iz diplomatskih krugova u Berlinu ocenjuju za Danas da je „iluzorno očekivati da će se Kosovo nekada vratiti u ruke Srbije“.

Šta znače konsultacije ministra spoljnih poslova sa našim ambasadorima? 2
Foto: Beta/Milan Obradović

„Kosovo je izgubljeno za Srbiju i Srbija bi trebalo da vidi kako da obezbedi što bolji položaj za kosovske Srbe. Dačićeva kampanja predstavlja napor da se udovolji biračkom telu njegove stranke, kako bi on ostao na vlasti. Evropska unija ne razume i ne podržava takvu kampanju, osim pet država članica koje nisu priznale Kosovo, a Srbija će na kraju morati da postigne neki dogovor sa Kosovom, ukoliko želi da se pridruži EU, što nas dovodi do pitanja da li Dačić zaista želi da Srbija postane članica Unije? Raste sumnja u EU u vezi sa odlučnošću Srbije da se pridruži evropskom demokratskom bloku. Istovremeno, evropski političari i narod izgubili su razumevanje za ponašanje takozvane političke elite u Prištini. Obe strane, Priština i Beograd, snose odgovornost što su pregovori o normalizaciji odnosa prekinuti“, tvrde pojedine nemačke diplomate.

Mekalister 25. i 26. avgusta u Beogradu

Dejvid Mekalister, izvestilac za Srbiju i šef spoljnopolitičkog Odbora Evropskog parlamenta, posetiće Srbiju 25. i 26. avgusta, piše Blic. Planirano je da se on sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a pozvao je na razgovore i predstavnike poslaničkih klubova u parlamentu. Tokom prvog dana posete Beogradu Mekalister će razgovarati sa Vučićem, dok je drugog dana u planu sastanak sa poslaničkim grupama, kako vladajućim tako i opozicionim, objavio je taj list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari