Štampa i mleko iz Srbije nisu stigli u Kosovsku Mitrovicu 1Foto: Kossev

Zbog odluke kosovske vlade da poveća carinske takse sa prethodnih 10 na 100 odsto, dnevna štampa i mleko iz centralne Srbije nisu stigli jutros u Kosovsku Mitrovicu.

Rafovi na kioscima, ipak, nisu još uvek potpuno prazni, zato što prodavci i dalje imaju zalihe raznih osmosmerki, ukrštenica, nedeljnih i mesečnih izdanja magazina, piše KoSSev.

Kad je reč o mleku, iz mitrovičkih prodavnica saopštavaju da se u prodavnicama još uvek može pronaći mleko i to po staroj ceni, ali da je i ovde reč o zalihama.

Naime, od juče se na prelazima nalaze kamioni distributera sa mlečnim proizvodima „Imlek“, „Granice“, „Milkop – Raška“, „Golija“, „Finagro“, piše KoSSev.

Za to vreme, inspektori na jugu uklanjaju proizvode iz Srbije koji na deklaracijama imaju oznake „Kosovo i Metohija“ i „Kosovo/ UNMIK“, a pojedini kosovski mediji javili su i da se u Kačaniku spaljuju srpski proizvodi.

https://www.facebook.com/739388749578032/videos/196591634561862/

Vlada Kosova izglasala je povećanje poreza na srpske proizvode na 100 odsto.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han kritikovao je na svom Tviter nalogu odluku Prištine da na 100 odsto podigne takse na robu iz Srbije.

Podsetimo, Visoka predstavnica EU Federika Mogerini osudila je odluku Prištine o podizanju takse na srpske proizvode na 100 odsto i zatražila da se ta odluka povuče, javila je Radio-televizija Srbije iz Brisela.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da mere Prištine o uvođenju carina od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine prete da izazovu humanitarnu krizu.

U Beogradu povećanje taksi na 100 odsto vide pre svega kao autodestruktivan potez, ali i kao opasnost po bezbednost čitavog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari