Stanislava Pak: Ne očekujem da Vučić bude šef Vladi 1Foto: Pres služba predsednika

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će nakon odlaska sa te funkcije, krajem maja, nastaviti da pomaže i radi u najboljem interesu Srbije, izjavila je njegova savetnica Stanislava Pak za N1, koja nije mogla da otkrije koji je tačno posao u pitanju.

Gostujući u Novom danu ona je istakla da je zahvaljujući Nikoliću došlo do istorijskog pomirenja sa Mađarskom, da su stvorena nova i obnovljena neka prijateljstva širom sveta, popravljen je imidž zemlje u svetu ali, kako je naglasila, svega toga nije bilo u medijima koji nisu izveštavali o rezultatima rada šefa države.

„Vi u medijima ne možete videti rezultate rada Predsednika Republike, imate samo spinove različitih pripadnika prethodnog režima koji su nezadovoljni jer su u opoziciji“, ocenila je Stanislava Pak.

Na pitanje zašto se Nikolić ipak nije ponovo kandidovao, kao što je najavljivao u decembru prošle godine, Pak je rekla da su se tako dogovorili Nikolić i Vučić. „To je normalno jer su se njih dvojica tako dogovorili. Dešavaju su okolnosti da se takve stvari promene. Loše bi bilo da su nastale podele i svađe. Politika je živa stvar….“.

Kako navodi, Srbija je izabrala novog predsednika a Nikolić će nastaviti da pomaže. Od novog predsednika očekuje privrženost evrointegracijama Srbije, nada se da će biti nastavljen dijalog u Briselu kao i da će doći do smirivanje tenzija u regionu.

Na pitanje da li očekuje da će Vučić biti šef Vladi Srbije, Pak odgovara odrečno dodajući da očekuje da da će funkciju sprovoditi u skladu sa Ustavom i zakonom.

Stanislava Pak je demanatovala informaciju koja se pojavila u štampi da će Ivan Mrkić biti novi ambasador u Parizu, navodeći da je to jedan u nizu medijskih spinova koje mediji objavljuju. „Ne postoji odgovornost medija za napisano, građani su zbunjeni…. Mediji treba da učestvuju u kreiranju javnog mnenja“, naglasila je ona.

Umesto toga, kako je istakla u medijima se pojavljuju jedni te isti ljudi koji samo kritikuju vlast pa vlast mora ad se brani od napada. „Na naaslovnim stranama izmišljotine i crne hronike, stalno neke crne projekcije, stalno je vlast ovakava ili onakva. Ali, hajde da pustimo vlast godinu dana da radi….“
Pak je podsetila na priču da je avion u kojem je bio Predsednik Nikolić vraćen sa puta u Vatikan zbog prolivene kafe. Iako je prolivena kafa po komandnoj tabli navedena kao uzrok kvara aviona u izveštaju Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije, savetnica Predsednika Srbije tvrdi da to nije tačno.

„Ta priča o kafi je došla do Vatikana i to je bruka da neproverena informacija dobije takav značaj“.

Tvrdi i da stanje u medijima u Srbiji nije toliko loše koliko se priča. „U Srbiji je teška ekonomska situacija, žao mi je što novinari teško žive. Ali, da je medijima u Srbiji loše… molim vas, znate da to nije tako..“

Govoreći o vojnoj vežbi koja je juče održana u Nikincima, Stanislava Pak navodi da je time Vojska pokazala da je spremna da odgovori na sve izazove kao i da je inovativna. „Srbija je posvećena miru i stabilnosti i to je poslednje što bi koristila u odborani svojih granica. Cilj je da se pokaže da je spremna da odgovori na bezbednosne izazove i ako postoji pretnja da može da reaguje“.

Prema njenim rečima, u poslednje vreme mogu se čuti provokacije a izjavu bivšeg šefa verifikacione komisije OEBS-a Vilijama Vokera vidi kao veoma opasnu sa ciljem da se izazovu nacionalna netrpeljivost i tenzija.

Komentarišući odnose u regionu ona je navela da su predstavnici Srbije jedini koji insistiraju na miru i stabilnosti ali da se ipak dobri odnosi ne mogu graditi na ustupcima. „Mora da postoji dvosmerna komunikacija i ustupci sa obe strane i iskrena volja za pomirenjem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari