Stefanović: Izložba SNS je prazna - nema buseva sa pristalicama 1Foto: FonetTV FoNet

Tražili smo dozvolu da održimo skup i poštovali smo sve procedure, policija je došla posle pola sata.

Policajci nisu imali primedbi, uredno smo prijavili skup, bili su pristojni, znaju i oni ko im je smanjio plate, kaže za Danas Borko Stefanović, lider Levice Srbije, odgovarajući na pitanje da li je bilo problema tokom „kontraizložbe“. U trajanju od tri popodnevna sata, aktivisti Levice Srbije, naime, postavili su ispred galerije Progres u Knez Mihajlovoj ulici svoju izložbu „Cenzurisane istine“ kao odgovor na izložbu Srpske napredne stranke „Necenzurisane laži“. „Izložili smo laži i obmane ovog režima, objavljene u medijima, koje skupili za jedan dan, odnosno pre svega obmane jednog čoveka Aleksandra Vučića“, dodaje naš sagovornik.

*Kao to, po Vašem mišljenju, da se ostale opozicione stranke nisu dosetile da naprave ovakav performans?

– Ostale stranke su mahom parlamentarne i još uvek pokušavaju da shvate kako da se suprotstave Vučiću, ali vidim da im to baš i ne ide. Svako od predstavnika tih stranaka ima „putera na glavi“ koji Vučić vadi iz fioke kad mu odgovara, što deluje prilično nepovoljno po opoziciju u očima građana Srbije.

*Bili ste dugo poslanik, šta biste to uradili?

– Jasno je da je opozicija kao i sva kritička javnost pod udarom autokrate Vučića i da će sve učiniti da ih utiša i onemogući da govore, ali to smo imali i do sada. Opozicija treba da se prilagodi realnosti, da se shvati da nisu samo na Tviteru, i da u javnosti treba da raskrinka režim, u čemu se opozicioni predstavnici nisu proslavili. Bilo me je tužno da gledam kako Vučić ponižava pojedine poslanike, a da oni na to ne odgovaraju.

*Kako da odgovore?

– Jako je važno da se oštro i precizno suprotstavite, da odgovorite argumentima, i da Vučić pri tom ne može da „vadi“ stvari koje mogu da vas uprljaju. U Srbiji se i dalje misli da će pobedu opozicije doneti zvezde iz devedesetih. Neće, one će mu samo pomoći da vlada duže. Morate imati jasan stav i neku političku harizmu, a ne samo to da projektujete broj folovera kao podršku građana.

*Dobro, da li biste Vi recimo prihvatili, da se druge stranke, neke od njih, priključe Vašoj „izložbi“?

– Svakako, svi su dobrodošli da dođu i pruže podršku, ako to žele. Uvek mi je svako iz opozicije sa svim svojim manama draži po sto puta od bilo kog funkcionera SNS. Međutim, ne verujem, jer sujeta je tu značajan faktor.

*Da se vratimo na izložbu, da li ste posebno selektovali na svojim panoima medije koji prenose, kako kažete obmane vlasti?

– Ne uopšte nismo vodili računa o odabiru medija koje prenose Vučićeve reči, jer nema nijednog koji to ne objavljuje kao udarnu vest. Mogli smo da biramo između desetine novina i televizija. I od izjava da neće smanjivati plate i penzije do toga da ćemo živeti bolje i evo samo što nismo počeli da živimo bolje, pa do toga da će da ode sa vlasti za šest meseci, ako građanima ne bude bolje. To je podsećanje na magle i na neprekidno zamajavanje, zato je toliko ljudi posetilo izložbu, kažu hoće da se podsete koliko ih laže Vučić.

*Među Vašim posetiocima, da li su bili i oni koji izlaze iz Progresa sa SNS izložbe?

– NJihova izložba je prazna, zato što nema autobusa koji dovoze pristalice. Video sam jednog ili dva čoveka, koji su izašli krsteći se i svratili na našu izložbu.

*Nijedan naprednjak?

– Bio je jedan čovek, došao i rekao da je ponosan što je naprednjak zato što sada ima više para, a mi smo rekli svaka čast, dobro ste unovčili partijsku knjižicu.

„Prolongirajući“ pano
„Mahom je naša omladina sakupila materijal i kompjuterski obradila, troškovi su četiri hiljada dinara po panou. Sami smo to finansirali, nemamo izvor finansiranja, osim dobrovoljnih priloga članstva. To su lažna obećanja o boljem životu, fabrikama, posebno o fabrici Jura, neispunjenim investicijama, medijima, slučajevima Savamala i „helikopter“. Grupisana su u dva segmenta laži – o boljem životu i o aferama vlasti vezanim za gušenje institucija i medija. Najkarakterističniji je prvi pano, koji pokazuje neverovatni sled priče o boljem životu sa fotografijom i datumima. To su godine i obećanja koje se samo prolongiraju i prolongiraju, što privlači najveću pažnju posetilaca.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari