Stefanović: Pustiti Kosovo u Interpol kao da pustite piromana u barutanu 1Foto: ZOLTAN GEREGELY KELEMEN/EPA

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je večeras, povodom zahteva Kosova da bude primljeno u Interpol, da se Beograd ne bori samo protiv prištinskih institucija već da su suparnici velike zapadne zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova i koje lobiraju da ono bude primljeno u Interpol.

Stefanović je za RTS rekao da je zadatak Beograda da kontaktira sa drugim ministrima unutrašnjih poslova koji su članovi Skupštine Interpola i da predstavi argumente protiv prijema Kosova. „To je kao da pustite piromana u barutanu“, istakao je Stefanović i dodao da Beograd ima političke, policijske i pravne argumente.

Podsetio je na Rezoluciju 1244, kao i na to da je stav Generalne skupštine Interpola da samo države-članice UN i posmatrači mogu biti članice i te organizacije. Stefanović je dodao i da je veći broj prištinskih funkcionera na srpskim poternicama i da su optuženi za najteža krivična dela. On je ukazao i da Priština već ima kontakt sa Interpolom putem UNMIK i da je njihov zahtev za članstvo pokušaj da pokažu uticaj, zajedno sa moćnim saveznicima i da naprave još jedan korak ka priznanju.

On je istakao da će se Srbija boriti sve do dana glasanja i da će sve učiniti da ubedi i ostale da bi prijem Kosova bio loš za Interpol i da bi to bila politizacija organizacije. Komentarišući izjavu Sulejmana Ugljanina, koji je Srbiju nazvao „fašističkom tvorevinom“, Stefanović navodi da se ne radi o naročito ozbiljnom političaru, ali da to jeste užasna izjava. Prema njegovim rečima, Ugljanin, dok je bio u vlasti, stajao je uz himnu „Bože pravde“ i učinio mnogo za sebe, a malo za Bošnjake. „Kada nije u vlasti, sada mu ništa nije dobro“, istakao je Stefanović. „Predsednik i Vlada će raditi sve za Bošnjake, da se ljudi ne dele, da žive bolje“, rekao je Stefanović i dodao da su neozbiljni i neodgovorni političari stvar prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari