Stojanović: Vlasti ne odgovara bojkot, spremni su na ustupke 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Koliko je vlast spremna na formiranje prelazne ili tehničke vlade do izbora, zavisi od merenja koliko štete bojkot može da im nanese – poručuje za Danas politikolog Boban Stojanović.

On komentariše predlog da se problem najavljenog bojkota izbora reši formiranjem prelazne predizborne vlade šest meseci pred izbore u kojoj bi bile i opoziciona stranke. Predlog je, prema saznanjima Blica, izneo predstavnik LDP-a Nenad Milić, na sastanku sa evropskim parlamentarcima Eduardom Kukanom i Knutom Flakenštajnom.

Prema saznanjima pomenutog lista, rečeni predlog lider LDP-a Čedomir Jovanović planira lično da iznese predsedniku Aleksandru Vučić.

Stojanović ne veruje da bi ovakav predlog mogao da unese podele među strankama unutar Saveza za Srbiju, zbog toga što u ovom momentu postoji saglasnost da pre svega nastupaju zajedno. S druge strane, Stojanović veruje da je svima u interesu da se izborni uslovi u Srbiji promene.

– Izjava lidera dveri Boška Obradovića u kojoj on poziva EU da bude neka vrsta posrednika kao što je to bila u Makedoniji, meni govori da ne bi trebalo da bude problema u okviru Saveza za Srbiju – smatra Stojanović.

Upitan kakve su šanse da vlast pristane na formiranje prelazne vlade do izbora, on kaže da vlasti ne odgovara bojkot, te da dešavanja u poslednjih mesec dana pokazuju da su oni ipak spremni na određenu vrstu ustupaka kako bi se to izbeglo.

– Jedan od modela jeste prelazna ili tehnička vlada. Da li je i koliko vlast na tako nešto spremna, jeste pitanje merenja koliko štete bojkot može da im nanese. Mislim da može da im načini štetu i da će zato verovatno posegnuti za nekom vrstom popuštanja. Nisam siguran da li će to biti prelazna vlada, koja je po meni korak više od ispunjavanja dela uslova koje opozicija traži. Meni je logičnije da Aleksandar Vučić razmišlja da eventualno čak i dopusti bojkot pa da se onda bori sa posledicama, nego da pre samog čina bojkota pristane na ustupke – navodi Stojanović.

On ukazuje da je ključno pitanje vremenskog okvira, jer ima veoma malo vremena da se formiranje takve prelazne vlade realizuje.

Lider Dveri Boško Obradović ponovio je juče, više puta izrečeno, a to je da se zalaže za formiranje prelazne vlade. Obradović je izjavio da bez prelazne, tehničke vlade nema garancija da će ova vlast bilo šta promeniti kada su u pitanju sloboda medija i sloboda izbora.

– Jedini odgovor opozicije, ako nema ove vlade, ostaje bojkot izbora na proleće iduće godine – poručio je Obradović.

Povodom boravka delegacije Evropskog parlamenta u Srbiji, Obradović je u pisanoj izjavi naveo da je to veoma važna politička misija ukoliko za cilj ima isto ono što je urađeno u Makedoniji i Crnoj Gori za vreme političkih kriza u tim zemljama 2016, kada su izbori održani tek posle formiranja prelazne, tehničke vlade u kojoj su kao koministri sedeli i predstavnici opozicije, što je rezultiralo oslobođenjem medija i ispunjavanjem drugih uslova za fer i poštene izbore.

– EU, dakle, ima model za rešenje političke krize u Srbiji i Srpski pokret Dveri pozdravlja svaku misiju EU koja vodi u ovom pravcu, posebno što su bivši evropski parlamentarci Kukan i Flekenštajn bili glavni posrednici i u slučaju Makedonije i odlično poznaju ovaj model – naveo je Obradović.

Prema njegovoj oceni, ako administracija EU stane na stranu vlasti u Srbiji, sledi još veći pad poverenja građana u evropske integracije i briselsku birokratiju.

Bolje razumevanje scene

Delegacija Evropskog parlamenta, koju su predstavljali Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, ocenila je da je tokom razgovora sa političkim strankama i pokretima u Srbiji imala iskrenu razmenu stavova, što je omogućilo da bolje razume izazove i podele na srpskoj političkoj sceni, saopštio je juče EU info centar. Kukan i Flekenštajn su u četvrtak i patak razgovarali sa političkim akterima vlasti i opozicije o jačanju političkog dijaloga u Skupštini Srbije. U saopštenju se navodi da je cilj misije bio da delegacija EP sasluša lidere u parlamentu i predstavnike glavnih političkih stranaka, kako bi što bolje razumeli političku atmosferu u Srbiji i identifikovali konkretna pitanja čije bi rešavanje moglo da vodi do poboljšanja političkog dijaloga i kulture u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari