Stranka moderne Srbije zatražila ažuriranje biračkog spiska 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković (arhiva)

Stranka moderne Srbije zatražila je danas od aktuelne vlasti ažuriranje biračkog spiska i slobodne izbore koje će nadgledati medjunarodne organizacije.

Ta stranka je zatražila i da se hitno prestane sa ucenjivanjem partijski zaposlenih kadrova, da mediji budu slobodni i da svi politički akteri budu ravnopravno zastupljeni na javnim servisima, kao i ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i raspisivanje predsedničkih izbora.

Stranka je pozvala opozicione aktere na poštovanje dogovora, kojim će se zalagati i raditi na ostvarivanju ljudskih prava i sloboda bez kompromisa, profesionalizvanoj državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, kao i kontroli javne vlasti kroz nezavisne institucije, nezavisno pravosudje i slobodni i nezavisni mediji bez mešanja u uredjivačku politički nijednog medija, pomirenje Albanaca i Srba na Kosovu i trajno rešavanje statusa Kosova bez zamrznutog konflikta.

„Srbija u procesu evropskih integracija bez flertovanja sa drugim svetskim silama, a dobri odnosi sa svima. Trajno pomirenje država u regionu. Gradjane koji su uslovljeni da glasaju za SNS nećemo osudjivati. Opozicija se neće baviti medjusobnim napadanjem pojedinaca i ličnosti, kritikuju se programi i ideje. Poštovaćemo pravo svakoga ko nije u vlasti da opoziciono deluje. Dogovor oko podrške jednom opozicionom kandidatu/kandidatkinji za funkciju predsednika/ce Republike Srbije“, piše u saopštenju.

U prvom zahtevu za opoziciju navedeno je da sa „ljudskim pravima i slobodama nema kompromisa“ i da „vladavina prava podrazumeva poštovanje Ustava, donetih zakona i potpisanih medjunarodnih ugovora, konvencija, sporazuma“, što izmedju ostalog, znači da se nijednoj marginalizovanoj grupi ne sme umanjiti nivo dostignutih ljudskih i manjinskih prava u skladu sa s članom 20. stav 2. Ustava Republike Srbije.

„Stranka moderne Srbije aktivno učestvuje u radu Narodne skupštine i pokazuje gradjanima koje predstavlja da politika u Srbiji može biti drugačija. Aktivnom promocijom nove političke kulture – umesto mnogo ‘protiv’ nudimo mnogo više ‘za’, trudimo se da argumentovano razgovaramo sa neistomišljenicima i činimo apsolutno sve, sa pozicije na kojoj se nalazimo, da život gradjana Srbije učinimo kvalitetnijim“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari