Stroža kontrola na severu Kosova 1

Kosovska policija (KPS) saopštila je da će od 24. septembra, u skladu sa preregistracijom vozila dogovorenom Biriselskim sporazumom, sprovoditi pojačanu kontrolu i oduzimati tehnički neispravna i neregistrovana vozila, a protiv vozača će preduzimati zakonske mere, javlja RTK.

Preregistracija vozila na KS tablice, postignuta dogovorom u Briselu, zaživela je u srpskim opštinama južno od Ibra, ali ne i na severu Kosova, gde su građani uglavnom odbijali da preregistruju svoja vozila ili da ih uopšte registruju, javlja Radio-televizija Kosova na srpskom jeziku (RTK).

Beograd i Priština su dogovor o preregistraciji postigli u okviru sporazuma iz Brisela o slobodi kretanja, podseća RTK.

Činjenica je, navodi na svoj sajtu ovaj radio, da na severu Kosova u saobraćaju učestvuje veliki broj neregistrovanih i tehnički neispravnih vozila, uvezenih iz inostranstva, bez potrebne saobraćajne dokumentacije, kao i neophodne prateće opreme.

Regionalna direkcija policije Mitrovica Sever najavila je da će zbog takvih manjkavosti preduzeti niz mera u svim opštinama na području ovog regiona počev od od 24. septembra.

Policijske mere uključuju i pojačanu kontrolu vozila uvezenih iz inostranstva, kao i svih drugih vozila koja nemaju potrebnu dokumentaciju ili su neregistrovana.

„Na osnovu operativnog plana Regionalne direkcije policije „takva vozila biće isključena iz saobraćaja“, a vozače očekuje oduzimanje automobila „i procesuiranje slučajeva“, prenosi RTK.

Građani sa severa Kosova imaju suprotstavljene stavove o najavljenim merama Kosovske policije, a njihovi odgovori koje beleži RTK, variraju od osude takve akcije i preporuke „neka zabrane na jugu, a na severu neka registruju na srpske tablice“ do prihvatanja i prepoznavanja problema uz ocene da, ako automobil nije registroban „šta god da taj vozač napravi, izađe iz kola, ne zna se ni ko je, ni čija su kola“.

Direktror NVO Aktiv iz Severne Mitrovice Miodrag Milićević ističe da se Biselski sporazum o slobodi kretanja iz 2016. godine ne primenjuje i da je situacija na severu po tom pitanju ostala nepromenjena.

„Ne mogu ništa drugo da kažem, osim da dam punu podršku Kosovskoj policiji u smislu regulisanja takvih saobraćajnih modela, kao što je većina ovde na severu. Sada su se čak i stvorili preduslovi za registraciju, jer ranije tako nešto nije bilo moguće“, rekao je za RTK Milićević.

Kosovska policija poručuje da je preduzimanje ovakvih mera „neophodno radi veće bezbednosti svih učesnika u saobraćaju i kako bi se smanjio broj nezgoda sa smrtnim ishodom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari